Migrena

MIGRENA

Hud glavobol ali migrena. Kako jo blažiti in uspešno zdraviti?

Migrena je bolezensko stanje za katero je značilen močan glavobol, kateri lahko traja več ur ali celo več dni. Navadno gre za resnično močno bolečino, katera položi še tako »krepko« osebo v posteljo. Migrena se lahko pojavi samo občasno ali pa tudi večkrat mesečno – njena pogostost je odvisna predvsem od posameznika in njegovega organizma, zato se to razlikuje od osebe do osebe. Po nekaterih podatkih sodeč, se migrene pogosteje pojavljajo pri ženskem spolu, vzrok za to pa naj bi tičal v hormonih. Nekatere ženske namreč opažajo, da imajo v času menstruacije pogostejše migrenske napade. Dokaj pogosto se migrene pojavijo že v otroštvu in najstniških letih, pojavijo pa se lahko tudi v poznejšem življenjskem obdobju. V medicini ločijo dve vrsti migrene:

  1. Migrena z avro pomeni, da glavobol sledi simptomom, imenovanih avra. Avra je v tem primeru opozorilni znak za vse simptome katere boste občutili še preden nastopi migrena. Ti se največkrat pojavijo približno pol ure pred samim nastopom glavobola. Simptomi ki se pojavljajo ob tej vrsti migrene pa so težave z vidom (utripajoče luči, slepe pike, razni vzorci,…), ščemeč občutek ali okorelost v udih ramenih in vratu, dezorientiranost, težave z ravnotežjem, govorne težave, izguba zavesti (redko).

  2. Migrena brez avre pa pomeni, da oseba ne zaznava simptomov avre. Simptomi katere boste občutili v tem primeru pa so slabost in posledično bruhanje, občutljivost na svetlobo, zvok, vonj. Ti simptomi se bodo pojavili skupaj z glavobolom in bodo izginili, ko se bo ta ublažil.

SIMPTOMI

Poleg omenjenih pa obstajajo še nekateri drugi simptomi, kateri se pojavijo v obeh primerih migrene. Eden glavnih je seveda močan glavobol, kateri se pojavi v sprednjem delu ali pa samo na eni strani glave. Ko se enkrat pojavi migrenski napad, pa se lahko to območje bolečine tudi spreminja, vse skupaj pa deluje kot močna razbijajoča bolečina, ki ne mine. Vse skupaj se poslabša, če se premikamo, zato je priporočeno mirovanje. Ostali simptomi na katere velja biti pozoren pa so potenje, slaba koncentracija, bolečine v trebuhu in s tem povezana driska, občutek nenadnega mraza ali vročine, ter pogosto uriniranje.

ZDRAVLJENJE

Posebnega zdravljenja pravzaprav tu ni. Bolečine ob migrenskih napadih je mogoče le ublažiti s pomočjo protibolečinskih tablet, v hujših primerih tudi z injekcijami.

Simptomi migrene včasih trajajo tudi več dni, med posameznimi napadi pa lahko tudi izginejo. Migrena človeka res izčrpa, utrujenost pa se kaže še več dni po tem. Zato upoštevajte naš nasvet in med migrenskimi napadi počivajte v temnem prostoru.

 

 

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.