Zaradi vnetja dlesni najpogosteje obiščemo zobarja

vnetje dlesni

Zobje so pomemben del našega telesa, verjetno še pomembnejši, kot si morda mislimo. Na žalost zanje večina ne poskrbi dovolj dobro. Čeprav jih redno neguje s primernimi sredstvi in pripomočki, pogosto v ustih ne dosegamo tistega, kar želimo. Verjetno je težava tudi v tem, da premalokrat obiščemo zobozdravnika. Če že, pa ga neredko obiščemo tedaj, kadar je za hitro in učinkovito reševanje težav z zobmi skorajda prepozno.

Ena od najpogostejših težav, ki se pojavi v naših ustih, je zagotovo vnetje dlesni. Zaradi slednjega tudi najpogosteje obiščemo zobarja. Bolečine so namreč ob zobnem vnetju lahko celo tako hude, da so nevzdržne in posledično ne zmoremo opravljati vsakodnevnih obveznosti.

Vzrok za vnete dlesni

Dobro je vedeti, zakaj sploh prihaja do vnetja dlesni. Za takšen pojav so glavni povzročitelji zagotovo bakterije, ki se pridno nabirajo ob robu dlesni. Izločajo različne vrste strupov in ravno to povzroča vnetje dlesni. Ob tem pa je dobro vedeti, kaj sploh pomeni rob dlesni. Večina med vami najprej seveda pomisli na tisti rob dlesni, ki je našim očem povsem viden. Kljub temu pa ima vsaka dlesen svoj rob tudi tam, kjer ga ne vidimo, to je v medzobnem prostoru.

Ena od najpogostejših težav v naših ustih je vnetje dlesni.
Ena od najpogostejših težav, ki se pojavi v naših ustih je vnetje dlesni.

Če opazimo, da naše dlesni krvavijo, je pravzaprav čas za alarm oziroma za takojšnje ukrepanje. Dejstvo je namreč, da se iz prav vsakega gingivitisa ne razvije parodontitis, a po drugi strani se vsak parodontitis razvije iz gingivitisa. Paradontitis pa je stanje, ko so vneta tudi že globlja obzobna tkiva.

Zobno vnetje lahko povzroča resnejše bolezni

Vnetje dlesni ni tako nedolžno stanje, kot je morda videti, kljub večji bolečini. To je lahko namreč tudi stanje, ki povečuje tveganje za nastanek bolj resnih težav z zdravjem. Ravno zato je še toliko pomembneje, da pomoč čim hitreje poiščemo pri strokovnjaku, torej pri zobarju.

Če se vnetju dlesni želimo izogniti, prav tako tudi drugim resnejšim boleznim, pa moramo v prvi vrsti poskrbeti za temeljito odstranitev povzročitelja. To so mehke zobne obloge oziroma bakterije, ki so prisotne v njih. Za čiščenje zob je zato najpametneje uporabiti kar mehko zobno ščetko, ki vključuje več tisoč tankih ščetin. Le s takšno vrsto pripomočka za nego zob in ustne votline lahko namreč dovolj temeljito in dovolj nežno odstranimo zobne obloge, ki se nahajajo na robu dlesni.

Če se vnetju dlesni želimo izogniti moramo v prvi vrsti poskrbeti za čiščenje zob.
Če se vnetju dlesni želimo izogniti, prav tako tudi drugim resnejšim boleznim, pa moramo v prvi vrsti poskrbeti za čiščenje zob.

Kaj je parodontoza?

Parodontitis se pogovorno imenuje tudi parodontoza. A ne glede na poimenovanje je tovrstna bolezen izjemno nevarna za vaše zdravje. Kljub temu veliko število ljudi to dejstvo še vedno preveč podcenjuje. Tudi nasploh podcenjujejo dejstvo, da so bolezni ustne votline povezane s številnimi sistemskimi obolenji. Za parodontozo je denimo značilno, da lahko vpliva celo na zdravje celotnega telesa. Med drugim je tovrstna bolezen zob močno povezana tudi s sladkorno boleznijo, prav tako tudi z aterosklerozo.

Strokovnjaki bi nam parodontozo pojasnili kot bakterijsko vnetje dela čeljusti, v katerem so nameščeni zobje.

Kompleksna vnetna bolezen je izjemno razširjena

Parodontoza se lahko označi tudi kot zelo kompleksna vnetna bolezen. Znano je, da je zelo razširjena. Povprečno namreč prizadene kar tri od štirih ljudi. Pri nas je na primer vsak drugi zob, ki ga mora zobar izruvati, izgubljen kot posledica omenjenega stanja.

Parodontoza je zelo kompleksna vnetna bolezen.
Parodontoza se lahko označi tudi kot zelo kompleksna vnetna bolezen.

Pri nastanku ter poteku bolezni parodontitisa imajo poleg splošnega stanja zdravja zelo pomembno vlogo tudi nekateri individualni dejavniki, kot so denimo dedna nagnjenost, kajenje ter sladkorna bolezen.

Dobro raziskana povezava med parodontozo ter sladkorno

Do danes je bila še najbolj raziskana povezava med parodontozo ter sladkorno boleznijo. Obe obolenji sta izjemno pogosti. Znanstveniki so prišli do spoznanja, da je njuna medsebojna povezava vsekakor dvosmerna. To v praksi seveda pomeni, da sladkorna vpliva na stanje parodontoze, obenem pa tudi slednja vpliva na količino krvnega sladkorja.

YouTube video
Povezava med sladkorno boleznijo in parodontozo

Sicer pa je že prej veljalo, da je parodontoza posledično obolenje diabetesa. To pomeni, da so napredovanje, težavnost in pogostost povezani sladkorne povezani s parodontozo.

Parodontalno okužbo lahko sproži tudi prezgodnji porod

V zadnjih letih je bilo opravljenih kar nekaj študij, ki so potrdile sum, da parodontalna okužba lahko nastane tudi kot posledica prezgodnjega poroda. Prav tako spontani splav oziroma izguba otroka. Nosečnice imajo namreč zaradi spremenjenega hormonskega stanja obzobno tkivo precej bolj prekrvavljeno. Posledica slednjega pa so bolj pogosta vnetja, prav tako krvavitve.

Na sploh je parodontoza za nosečnico izjemno nevarna bolezen. Bakterije namreč prodirajo v krvi in tako pridejo v stik tudi s posteljico, v kateri je zarodek.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.