Prehlad

Prehlad povzročajo virusi, ki napadajo predvsem zgornje dihalne poti

Prehlad je večna nadloga, katera se pojavi ter izgine in na to žal nimamo vpliva.

Sicer se pri večini prehlad pojavi v hladnejših dneh ali ob temperaturnih spremembah, vendar pa to ni pogoj. Prehlad vas lahko doleti tudi spomladi in poleti, kar pa je bolj izjema kot pravilo. Poletni nastane kot posledica klimatiziranih prostorov in s tem povezanih nenadnih ter velikih temperaturnih sprememb. Prehlad traja najmanj teden dni, včasih se zavleče tudi v več tednov – odvisno od tega kako bomo ukrepali.

Simptomi

Prehlad poznamo vsi, zato tudi simptomi tega niso tuji. Iz nosu se pojavi izcedek, značilno je kihanje, solzijo se oči. V veliko primerih se pojavi tudi kašelj in glavobol. Nekatere osebe občutijo tudi boleče predele kože, spet drugi imajo zamašen nos.

Prehlad traja najmanj teden dni
Prehlad povzročajo virusi, ki napadajo predvsem zgornje dihalne poti

Zdravljenje

Zdravila, ki bi deloval neposredno proti prehladu, ni! Res pa je, da obstajajo različni načini s pomočjo katerih lahko omilimo simptome in tako skrajšamo sam potek bolezni. Na prodajnih policah se pojavljajo najrazličnejša sredstva, katera naj bi učinkovito delovala v boju proti prehladu. Za vas smo pripravili seznam tistih, ki dejansko pomagajo ter tistih, ki ne delujejo in gre zgolj za farmacevtski »nateg«, če se lahko tako izrazimo.

Prehlad spremljajo zamašen nos in izcedek iz nosu

Uspešna sredstva in metode, katere delujejo

Tekočina

Voda in uživanje drugih tekočin dokazano pomaga. Čista juha, limonada z medom, sokovi in podobno pomaga olajšati sam kašelj, prav tako pa preprečujejo tudi dehidracijo telesa.

YouTube video
Video: S farmacevtom za zdravje o prehladu

Slana voda

Slana voda uspešno deluje na hripavo in vneto grlo. Pol žličke raztopite v topli vodi in to mešanico grgrajte nekajkrat dnevno. Podobno je s slanim razpršilom za nos – le to pomaga nos odmašiti in tako olajša dihanje.

Kokošja juha

Kokošja juha ni le »izmišljotina« iz preteklosti, ampak resnično deluje. Že v samo nekaj dneh naj bi odpravila simptome prehlada ali gripe in to je tudi znanstveno dokazano. Juha deluje protivnetno na način, da zavira pretok celic imunskega sistema ter pospeši gibanje sluzi skozi nos.

Protibolečinska sredstva

Protibolečinska sredstva res lajšajo simptome prehlada, neposredno pa ne nudijo zaščite pred njim. Zaradi uživanja teh ne boste prej ozdraveli. Zavedajte se, da ima dolgotrajno uživanje teh tudi stranske učinke in jih zato ni priporočljivo jemati predolgo.

Vlaga

Vlaga je še en naraven in uspešen dejavnik proti prehladu. Virus prehlada uspeva v suhih prostorih, vlaga pa ga zato hitreje uniči. Osmislite si vlažilec zraka v prostorih doma.

Sredstva, ki ne delujejo

Antibiotiki

Antibiotiki uničijo zgolj bakterije in ne virusa, zato ne delujejo proti prehladu. Po uživanju teh se ne boste počutili nič bolje, v tem primeru vam lahko samo škodijo.

Antihistamini

Antihistamini res pomagajo pri zamašenem nosu in zmanjšujejo kihanje, imajo pa kar nekaj stranskih učinkov, zaradi katerih jih ni priporočljivo jemati.

Sirupi za izkašljevanje

Sirupi za izkašljevanje, še posebno tisti brez recepta res olajšajo kašelj, vendar pa nimajo takšnega učinka kot si predstavljate ali želite. Poleg tega pa so lahko škodljivi za otroke.

Prehlad je potrebno preboleti. Toplo se oblecite ter zaščitite dihala pred mrzlim in suhim zrakom. To je že pol poti do uspeha, verjemite!

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.