Pomen zdrave prehrane za naše življenje

zdrava prehrana

Čeprav ves čas lahko beremo in poslušamo, kako zdrava prehrana lahko dobro vpliva na naše počutje, zdravje in življenje na sploh, pa se le redki povsem držijo številnih koristnih nasvetov strokovnjakov. Eden od vzrokov, zakaj se ne moremo ves čas zdravo prehranjevati, je zagotovo tudi ta, da imamo premalo časa. A če bi bili pri pripravi hrane dovolj dosledni in ne bi tako komplicirali, bi se v resnici lahko napotkov dobro držali.

Po drugi strani pa so lahko mnenja o tem, kaj sploh je zdrava prehrana, lahko izjemno različna. Ponekod lahko na primer berete, kako zdravo je v svoj vsakdanjih vključevati nekatere vrste sadja, ki ga drugi sploh ne priporočajo, ker naj bi bilo preveč sladko.

Je zdravo prehranjevanje dovolj za kakovostno življenje?

Vsekakor svoje življenje lahko bistveno izboljšamo s tem, da se kar se da zdravo prehranjujemo. To med drugim pomeni, da si vsako jutro privoščimo bogat zajtrk, pri katerem je velik poudarek na beljakovinah. Tudi kosilo je lahko obilnejše, medtem ko naj bi večerja predstavljala le manjši in lažji obrok.

Zlahka se vprašamo kaj je zdrava prehrana. Če napolnite svoj krožnik s sadjem, zelenjavo, oreščki, semeni, kakovostnimi viri beljakovin in drugimi polnovrednimi živili, boste imeli obroke, ki so barviti, vsestranski in dobri za vas.

Seveda v svoje prehranjevanje ne smemo pozabiti vključevati še zdravih malic. Ti so lahko v obliki kakšnega zdravega sadja, kot so na primer jagode ali borovnice. Privoščite si lahko še oreščke, zlasti zdravi so indijski. Pri uživanju bodite pazljivi pri količini. Pest oreščkov je priporočljiva na dan.

Seveda zdrava prehrana ni vse, kar je treba storiti, da je vaše življenje lahko bolj kakovostno in da ste bolj zdravi. Prav tako se je treba primerno gibati. To pomeni, da bi se morali vsaj trikrat na teden ukvarjati z vsaj eno priljubljeno telesno aktivnostjo. To je lahko tek, kolesarjenje ali le polurni sprehod po naravi. Pomembno vlogo igra še dobro in dovolj dolgo spanje.

Urnik prehranjevanja z zdravimi živili

Če ste človek navad, potem je velika verjetnost, da obedujete ob podobnih urah dneva. Zajtrk si pripravite na primer, takoj ko vstanete, kosite vsak dan ob isti uri, prav tako večerjate in si vmes ob istem času pripravite malice. Tudi takšen ritem naj bi pomembno vplival na dobro počutje. Če si tega ne morete privoščiti, je pomembno, da je čas kosila čim bolj podoben času kosila prejšnjega dne.

Zdrava hrana za odlično počutje in vitalnost
Vzemite si čas in kupujte samo zdravo hrano, ki vam bo poplačala z odličnim počutjem.

Če si naredite urnik zdravega prehranjevanja, bo vse skupaj še veliko lažje. Tega lahko pripravljate iz tedna v teden. V nedeljo zvečer si na primer splanirate, kako se boste prehranjevali v tednu, ki prihaja.

Pomen čiščenje črevesja na naše telo

Za zdravo življenje in prijetno počutje je ključnega pomena zagotovo tudi zdrava hrana. Prav tako dovolj velika količina gibanja in zadostni spanec, ki je kakovosten. Včasih pa pozabljamo na še številne druge dejavnike, ki lahko dobro prispevajo k temu, kako kvalitetno bo naše življenje. Še premalokrat se zavedamo, da na naše zdravje lahko bistveno vpliva stanje v črevesju. Ravno zato je še toliko pomembneje, da na vsake toliko časa poskrbimo za učinkovito čiščenje črevesja.

YouTube video
Masaža za črevesje – eden od načinov za čiščenje črevesja

Čiščenja črevesja se lahko lotimo na številne možne načine. Če želite k stvari čisto resno pristopiti, je dobro, da se pred čiščenjem črevesja povežete s svojim osebnim zdravnikom ali pa kakšnim drugim strokovnjakom, ki vam bo dobro svetoval.

Razstrupljanje črevesja z različnimi pripravki

Dejstvo je, da ima razstrupljanje oziroma čiščenje črevesja lahko zelo velik vpliv na naše počutje pa tudi na zdravje ter na kakovost življenja na sploh. Pri bolnikih s črevesnimi boleznimi je zmanjšana absorpcija in izguba magnezija, kar vodi še k drugim težavam. Dobro bi bilo vedeti, kako si črevesje lahko očistimo na dovolj učinkovit in preprost način.

naredite čiščenje črevesja
Pred čiščenjem črevesja se povežete s svojim osebnim zdravnikom ali pa kakšnim drugim strokovnjakom, ki vam bo dobro svetoval.

Ena od možnosti je ta, da pri čiščenju črevesja uporabimo odlično kombinacijo. To so jabolko in chia semena. Obe živili namreč vsebujeta zelo velik delež vlaknin. Te pa so seveda poglavitne za dovolj dobro prebavo. V jabolku med drugim lahko najdete zelo velik delež vlaknine, ki se imenuje pektin. Kombinacija omenjenih semen in jabolk pa ni samo odlična kombinacija za razstrupljanje črevesja, temveč je odlična izbira tudi v primeru, če imamo težave z zaprtjem.

Kombinacija avokada in kisa iz jabolk

Za dovolj učinkovito čiščenje črevesja torej lahko poskrbimo že z zelo preprostimi domačimi pripravki. Med njimi sta izvrstna izbira tudi avokado ter jabolčni kis. Za avokado je znano, da vključuje večje količine vitamina K, E, vitamine skupine B in večje količine zdravih maščobnih kislin. Te odlično poskrbijo za ohranjevanje primerno vlažne sluznice debelega črevesja. Prav tako debelo črevo dobro oskrbujejo s pomembnejšimi hranili.

Avokado je treba najprej olupiti, odstraniti koščico ter ga temeljito pretlačiti. Temu dodajte eno žlico jabolčnega kisa. Vse skupaj dobro premešajte. Pripravek namažite na kos polnozrnatega kruha. Takšno malico si privoščite vsaj trikrat na teden.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.