Splav

Dandanes je splav nekaj kar enostavno ni moč preprečiti – ali pač?

V kolikor je neki ženski namenjeno, da splavi, se bo to zgodilo slej kot prej in tega žal nihče ne more preprečiti. S to trditvijo bi se strinjala večina strokovnjakov na tem področju. Seveda obstajajo izjeme, ko lahko medicina pripomore in prepreči splav, a to so le določene situacije. Najbolj žalostno pri vsem pa je, da se po eni strani vse več žensk vsaj enkrat sooči s splavom, po drugi strani pa se nekatere prostovoljno odločijo za omenjeno. Kje je tu pravica? Za vse, ki morda ne veste o čem govorimo – splav pomeni prekinitev nosečnosti. Konča pa se s smrtjo zarodka. Poznamo dve vrsti splava in to sta umetni ter spontani splav.

UMETNI SPLAV je poseg, ki se opravi predvsem na zahtevo nosečnice in gre za umetno prekinitev nosečnosti. Ta se navadno dela pred desetimi tedni nosečnosti, saj je v poznejši dobi lahko bolj nevaren in pusti za sabo številne posledice. Ženska, ki se odloči za splav ima na voljo več načinov. V kolikor je na samem začetku, potem se lahko odloči za abortivne tabletke, katere delujejo le prvih 5-7 tednov nosečnosti. Po tem času pa se nosečnost prekine s pomočjo invazivnih ginekoloških posegov. Danes je umetni splav v marsikateri družbi tabu tema, vse pogosteje pa potekajo tudi debate o moralnosti omenjenega. Nekateri trdijo, da gre za dejanski umor in temu nasprotujejo, tisti, ki pa podpirajo svobodo izbire pa na zarodek navadno ne gledajo kot na živo bitje.

SPONTANI SPLAV pa je, kot že beseda sama pove, spontan. Nosečnica žal ne more nič – v kolikor ji nosečnost ni usojena, bo zarodek splavila. Najbolj rizično obdobje za spontani splav je prvih 12 tednov nosečnosti, torej prve tri mesece. Razlogov zakaj pride do tega je lahko več in so si zelo različni, nikakor pa za to ni kriva nosečnica – razen v res določenih izjemnih primerih. Na spontani splav nakazuje krvavitev iz nožnice, katero spremlja bolečina v spodnjem delu trebuha. V kolikor se to zgodi, morate obvezno obiskati svojega ginekologa in mu zaupati svoje težave.

Ko je govora o umetni prekinitvi nosečnosti, se je potrebno zavedati, da je to stvar posameznika. V današnji družbi je namreč dovoljena svoboda izbire, zato tovrstnih stvari naj ne bi obsojali. Potrebno pa se je zavedati, da je splav za telo naporen in s sabo prinese veliko nepričakovanih sprememb. Poleg krčev, kateri so stalni spremljevalec splava, pa obstaja tudi velika verjetnost neplodnosti. Zato velja dobro premisliti o tem, v kolikor si v prihodnosti le želite kakšnega potomca.

 

 

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.