Komu je namenjena družinska psihoterapija?

Družinska psihoterapija postaja vse bolj priljubljena storitev. Namenjena pa je predvsem za tiste družine, ki imajo težave v komunikaciji oziroma se soočajo z učnimi, s čustvenimi in vedenjskimi težavami otrok. Dobrodošla je tudi za tiste družine, ki doživljajo stisko ob prelomnem družinskem dogodku.

Terapija za družino je koristna tudi v primeru, če se družinski člani spopadajo oziroma soočajo z ločitvijo, izgubo ali boleznijo, je travmatizirana, se sooča z nasiljem in podobno.

Kako se prijaviti na družinsko terapijo?

Če vas zanima družinska psihoterapija in kako se prijaviti na prvo terapijo, si lahko pri tem pomagate kar s spletom. Na njem lahko najdete veliko dobrih ponudnikov tovrstne storitve. Izberete torej primernega izvajalca družinske psihoterapije, nato preko spleta izpolnite obrazec ali pa izvajalca kontaktirate preko telefona ali elektronske pošte.

Na prvem srečanju družinske terapije se boste s strokovnjakom na kratko pogovorili o vaši družinski dinamiki, ki vas je pravzaprav pripeljala do terapije. Seveda tudi o tem, kaj bi radi s pomočjo terapije dosegli oziroma pridobili. Prvo srečanje navadno pomeni medsebojno spoznavanja, ki vam zagotavlja, da spoznavate teme, ki jih želite nekoliko podrobneje raziskati.

Družinska psihoterapija je oblika terapevtskega pristopa, ki se osredotoča na reševanje konfliktov in izboljšanje komunikacije znotraj družine.

Po prvem srečanju se vaša družina lahko odloči za terapevtski proces, kjer boste v povsem varnem in zaupnem okolju predelovali vaše družinske težave ter zaplete.

Čas trajanja družinske terapije

Družinska psihoterapija običajno poteka enkrat na teden, traja pa od 50 do 75 minut. Ključna je predvsem stalnost srečanja. Ravno ta namreč omogoča napredek in zagotavlja povsem nemoten potek terapije.

Sama dolžina psihoterapevtskega procesa pa je odvisna predvsem od kompleksnosti težav, od želja pa tudi od potreb po izboljšanju življenja. Po določenem številu srečanj se ovrednoti tudi sam napredek. Po potrebi se družinska psihoterapija ponovi enkrat ali večkrat.

V obravnavo so sprejeti vsi družinski člani

Družinska psihoterapija pomeni, da so v sam proces oziroma obravnavo sprejeti prav vsi družinski člani. Pomembno je namreč, da se ponovno vzpostavi kontakt pa tudi komunikacija med člani družine.

Družinska terapija temelji na sistemskem razumevanju družinskih dinamik.

Na terapijo se lahko izjemoma sprejme samo mladostnika, a je navadno obravnavanje celotne družine precej bolj uspešno. Vedeti pa je torej treba, da je med starši in otroki velika medgeneracijska razlika, zato ni nič čudnega, da tako različno dojemamo svet in da je zato včasih potrebna tudi družinska psihoterapija.

Komu je namenjena partnerska terapija?

Zakonska oziroma partnerska terapija je namenjena zakoncem oziroma partnerjem, ki se srečujejo s težavami v partnerskem oziroma zakonskem življenju. Najpogostejše težave so na primer ljubosumje, nezvestoba, nerazumevanje, lahko je prisotno tudi nasilje, zloraba.

Partnerska terapija je še toliko bolj dobrodošla, saj so ravno odnosi tisti, ki nam na dolgi rok lahko prinesejo zelo veliko. S pomočjo terapije lahko v odnos vzpostavimo zaupanje, odprtost pa tudi samo varnost. Ravno tako se ustvarja prostor in možnosti za spremembe.

Potek partnerske oziroma zakonske terapije

Partnerska terapija je zelo podobna kot individualna psihoterapija. Poudarek pa je v tem primeru zlasti na odnosu med partnerjema oziroma zakoncema. Pri terapiji se uporablja zelo veliko različnih tehnik, prav tako vaj. Te omogočajo, da partnerja oziroma zakonca lahko zgradita bolj kakovosten odnos.

Partnerska terapija je izjemno koristno orodje, ki pomaga parom razreševati konflikte, izboljševati komunikacijo ter graditi močne in zdrave partnerske odnose.

Bolj kakovosten odnos pa predvsem temelji na poslušanju drug drugega, na razumevanju pa tudi na spoznavanju sebe in drugega. Vključuje spreminjanje, sprejemanje – tako dobrih kot tudi slabih lastnosti.

Pri čem lahko pomaga zakonska terapija?

Partnerska terapija pomaga bolje spoznati sebe in partnerja. Prav tako pomaga razumeti vzorce delovanja in zapletov. Na konstruktiven način rešuje različne probleme.

Zakonska terapija pomaga krepiti skupna področja, vzpostavlja varno navezanost v odnosu. Učinkovito pomaga pri okrevanju po aferi, čustveno zavrženosti in podobno.

Termin za svetovalni razgovor

Če vas zanima partnerska terapija, se boste mogli z izbranim terapevtom najprej dogovoriti za termin svetovalnega razgovora. Ta navadno traja okoli 50 minut. Na podlagi tega pa se boste lahko odločili za vključitev v terapevtski proces.

V zakonsko terapijo sta praviloma vključena oba partnerja oziroma zakonca. To je namreč za učinkovito reševaje težav v odnosu več kot nujno, ker tako namreč drug drugemu lahko ponudita možnost pa tudi priložnost za spremembo. Partnerja na terapiji poskušata spregovoriti o težavah, ki jih doživljata drug z drugim. V procesu sčasoma razvijeta nove oblike sporazumevanja, reševanja težav in medsebojne podpore.

YouTube video

Vsak od partnerjev lahko dela na sebi in na odnosu. Partnerska terapija omogoča boljše razumevanje sebe in drugega, boljše razumevanje napetosti pa tudi dinamike, ki prihaja v odnosu, ter odpira možnosti za boljši odnos.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.