Uši

UŠI

Vas neznosno srbi lasišče? Preverite, morda imate uši!

Ta majhna nadloga res meri zgolj nekaj milimetrov in so komaj vidne, povzročijo pa neznosno srbečico. Dobi jih lahko prav vsak, ki je bil v stiku z okuženo osebo. Povsem zmotno je prepričanje, da imajo uši raje umazane kot čiste lase – verjeli ali ne, raje se pojavljajo na čistem lasišču! Hranijo se s krvjo, zaradi česar nas tudi lasišče srbi, saj ga med prehranjevanjem »grizejo«. Preden se najedo so sive barve, po obroku krvi pa se njihovo telo obarva rdeče. Njihov prostor bivanja pa se ne omejuje le na lasišče, ampak jih je mogoče najti tudi za predelom ušes in celo na obrveh, v moški bradi in na trepalnicah!

SIMPTOMI

Največji pokazatelj na to, da imamo naglavne uši je, če nas nenadoma začne zelo srbeti lasišče. Velik pokazatelj je tudi rdečica na lasišču. Pri otrocih pa ugotovimo da gre za uši takrat, ko se močno praskajo po glavi.

ZDRAVLJENJE

Še vedno je najboljše zdravilo preventiva. Torej vsi otroci, ki imajo uši, naj ostanejo doma, saj je tako mogoče preprečiti njihovo širjenje. Bistveno je tudi redno pregledovanje ter česanje lasišča. V kolikor najdete jajčeca ali še bolje, naletite na uši, takoj ukrepajte. V lekarni imate na voljo šampone in druge namenjene za uničevanje te nadloge. Po umivanju lasišča uporabite zelo majhen glavniček in tako izčešite mrtve uši ter njihove ličinke. Ta postopek je dobro ponoviti zopet čez nekaj dni. V primeru, da so se uši razširile tudi na predel obrvi, jih odstranite s pomočjo pincete, na trepalnicah pa naj bo vaš pomočnik parafinsko olje. Po zaključenem »tretmaju« nujno dobro očistite in operite vse predmete, ki so bili v stiku z osebo ki ima uši. Te operite na visokih temperaturah, nad 60 stopinj. Lahko pa jih daste za dva tedna v plastično vrečko in jo tesno zaprite, uši pa boste uničili tudi tako, da predmete odložite za 24 ur v zamrzovalno skrinjo ali pa jih preprosto uničite.

Najpogosteje se uši pojavljajo v vrtcih in šolah. Tam je namreč ogromno otrok, ogromno glav in s tem dovolj bivalnega prostora za te majhne nadloge. Če je okužen vaš otrok, ga zadržite doma, dokler uši ne iztrebite – in ne pozabite, prenašajo se z neposrednim stikom!

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.