Norice

Ste že preboleli norice?

Norice so virusna in nalezljiva bolezen, katera se najpogosteje pojavlja pri otrocih. Gre za virus, ki se preko kapljic, ki nastanejo ob kihanju ali kašljanju obolelih oseb, prenašajo po zraku. Prav tako je prenosljiva preko dotika. Strokovnjaki pravijo, da je norice najbolje preboleti v otroštvu, saj so takrat najlažje obvladljive in se najhitreje zdravijo. Ko otroci enkrat prebolijo norice, so imuni na njih za vse življenje. Edina možnost, da se še kdaj pojavijo, je le v primeru, da je otrok prvotno zbolel za šibkejšo obliko, ko se pojavi samo par izpuščajev. Pri dojenčkih, najstnikih in odraslih osebah pa so simptomi veliko hujši, zato traja zdravljenje dalj časa. Podobna stvar je tudi pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom.

SIMPTOMI

Prvi znaki okužbe se navadno pokažejo v obdobju enega do treh tednov po sami okužbi. Pri otrocih na to nakazuje glavobol in povišana telesna temperatura, pri odraslih pa simptomi kot pri gripi. To so začetni znaki noric, njim pa večinoma sledijo srbeči izpuščaji v obliki mehurjev. Slednji se v roku enega dneva izsušijo, na njihovem mestu pa nastane krasta. V primeru, da se norice pojavijo tudi v ustni votlini, je najpomembnejši pokazatelj otežkočeno uživanje hrane. Pojavljajo se lahko tudi bolečine v mišicah ali sklepih, katere pa sčasoma izzvenijo.

ZDRAVLJENJE

Prav določenega zdravljenja ni, niti ne obstaja kakšno zdravilo proti noricam. Srbečico je mogoče lajšati le s kakšnimi mazili. Pospešitev same bolezni je mogoča z uživanjem protivirusnih zdravil, katera pa je potrebno zaužiti najpozneje 24 ur po nastopu prvih simptomov. Obstaja pa še druga opcija in sicer preventivno cepljenje, katerega priporočajo strokovnjaki. Cepijo se lahko že otroci od prvega leta starosti naprej, cepivo pa je 98 odstotno zanesljivo. Pred samo okužbo pa naj bi cepivo ščitilo najmanj 10 let. Bolezensko stanje noric je potrebno budno spremljati in biti pozoren na vse, saj lahko pride tudi do zapletov. Najpogostejši primer tega je bakterijska okužba mehurčkov. Hujši zaplet je tudi pojav virusne pljučnice, katera pa lahko ob nezdravljenju, vodi tudi do vnetja osrednjega živčevja. Posebno pazljive morajo biti tudi nosečnice, ki še niso prebolele noric, saj lahko okužba v prvem trimesečju nosečnosti, povzroči okvare ploda.

V kolikor se bolezen pojavi, le mirno kri. Norice so danes povsem ozdravljive, le nekatere napotke strokovnjakov je potrebno upoštevati. Najbolj pomembna pri vsem pa je higiena – prezračujte prostore, umivajte si roke in tako preprečite nadaljno širjenje te bolezni.


 

 

 

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.