Ledvični kamni

Ledvični kamni so ozdravljiva, a boleča in zoprna nadloga marsikaterega posameznika!

V sodobnem času, ko je v življenju posameznika vse bolj prisoten stres, se temu ustrezno povečuje tudi dovzetnost za različne bolezni ter bolezenska stanja. Tako je tudi z ledvičnimi kamni, s katerimi se dandanes v Sloveniji spopada okoli od dva do tri odstotke prebivalstva. Včasih je odstranjevanje ledvičnih kamnov predstavljalo malenkost večji problem kot danes, ko je mogoče odstranjevanje povsem nekirurško. Kljub temu velja to bolezensko stanje vzeti resno, to pa vam bodo sporočale tudi nemogoče in nenadne bolečine. Ste vedeli, da obstaja več vrst ledvičnih kamnov? In sicer so najpogostejši tisti, ki vsebujejo kalcijev fosfat in oksalat, redkeje pa se pojavljajo ksantinski, cistinski, uratni. Obstajajo pa tudi fosfatni in struvitni ledvični kamni, kateri nastanejo zaradi okužbe z bakterijami. Kakšna vrsta kamnov se pojavlja v vašem primeru, bodo ugotovili s pomočjo mikroskopske analize usedline seča.

VZROKI ZA NASTANEK IN SIMPTOMI

Ledvični kamni nastanejo zaradi povečanega izločanja kalcija v seč. Ostali dejavniki, ki vplivajo na nastanek pa so tudi razne presnovne motnje, vrste prehrane, okužbe sečil, anatomske nepravilnosti, kislost urina, ipd. Sami pa lahko delno vplivamo tudi na izločanje glavnega povzročitelja – kalcija. Nanj namreč vpliva povečano delovanje obščitnice, poškodbe in dolgotrajno ležanje. Izogibajte se uživanja gaziranih pijač, čokolade in nekaterih čajev. Na nastanek vpliva tudi prekomerno izločanje sečne kisline, kar pomeni, da mora posameznik zmanjšati vnos mesa, modrih rib in drobovine.

English: Muitiple kidney stones composed of ur...

Ledvični kamni (Photo credit: Wikipedia)

ZDRAVLJENJE

Najbolj pogosta metoda za odstranjevanje ledvičnih kamnov je danes drobljenje, nemalokrat pa se uporablja tudi topljenje kamnov. Kamni lahko pri bolniku povzročajo nemalo nevšečnosti in ogromno bolečino, kar pa je odvisno od njihove velikosti. Zunaj telesno drobljenje se izvaja s pomočjo aparata, ki usmerja šokovne valove do kamnov, da jih zdrobijo. Ta način se uporablja za drobljenje kamnov v ledvicah in sečevodu. Bolniki nato preko urina izločijo zdrobljene kamne oziroma v tem primeru pesek. Možna oblika zdravljenja je tudi neposreden pristop do same ledvice, ko s posebno aparaturo skozi sečni kanal in mehur razbijejo kamen in odstranijo delce. Ta poseg se navadno opravi v regionalni anesteziji. Vse manj pogosto pa se danes pojavlja kirurška odstranitev ledvičnih kamnov – izvaja se le še v primerih, ko je kamen velik, trd in na neugodnem mestu, kjer ga ni mogoče razbiti z ostalimi metodami.

Ledvični kamni ne predstavljajo hujše grožnje za življenje, v kolikor so pravilno obravnavani. Najhujši zaplet, ki se lahko pojavi je odpoved delovanja ledvice, katero je zaradi prisotnosti kamnov uničilo gnojno vnetje ali huda okužba. Vendar brez skrbi – en obisk pri zdravniku bo razjasnil vse potrebno.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.