Menstruacija

Menstruacija – nočna mora vsake ženske?

Menstruacija je del življenja vsake ženske in temu se pač ne moremo izogniti. Gre za povsem naraven proces v telesu, kateri med drugim kaže tudi na odraščanje ženskega telesa. S pojavom menstruacije, prične žensko telo proizvajati spolna hormona progesteron in estrogen. Navadno se menstruacija pojavi že dokaj zgodaj, okoli 12. leta starosti – nekaterim prej, drugim kasneje. Med mladimi velja napačno prepričanje, da dekleta brez menstruacije ne morejo zanositi. To nikakor ne drži, zato se na to ne zanašajte! Menstruacija oziroma mesečno perilo, pomeni krvavitev iz maternice, katera se pojavi na približno vsake 28 dni – toliko traja tudi sam menstrualni cikel. Trajanje menstruacije variira od ženske do ženske, v povprečju pa traja od 4 do 7 dni. Majhna odstopanja od omenjenih številk so še v mejah normale, v kolikor pa se pojavijo drastična odstopanja, pa morate o tem nujno obvestiti svojega osebnega zdravnika oziroma ginekologa.

Zakaj je menstruacija tako »osovražena« med ženskami?

Razlogov za to je lahko več. Nekatere več dni pred samim pričetkom mučijo neznosne bolečine v spodnjem delu trebuha, drugim je med samim perilom slabo, imajo povišano telesno temperaturo ali pa se v splošnem počutijo slabo. Zelo pogost pojav so tudi razne depresije, bolečine v prsih in glavoboli. Potem je eden motečih dejavnikov prav gotovo tudi nenehno menjavanje higienskih vložkov ali tamponov, ter s tem povezan neprijeten vonj. A omenjeni simptomi ne veljajo za vse – nekatere ženske ne občutijo prav nikakršnih sprememb, kar je vsekakor pozitivno. Marsikateri pripadnik moškega spola bi si upal trditi, da so ženske med menstruacijo bolj občutljive in razdražljive kot sicer. Je to res? Morda je v tem nekaj resnice, a temu ni za zameriti, saj gre za hormonske spremembe v telesu, na katere pa žal nimamo vpliva.

Kako uspešno lajšamo menstrualne bolečine?

Načinov za lajšanje zgoraj omenjenih simptomov, je več. Eden izmed najbolj učinkovitih so zagotovo protibolečinske tablete. V kolikor niste pristaš uživanja omenjenega vam svetujemo, da si na ledveni predel in predel maternice položite kakšne tople obkladke, predvsem pa k boljšemu počutju pripomore tudi počitek. A brez skrbi, tudi neprijetne bolečine bodo kmalu izzvenele in spet boste malce lažje zadihali.

Menstruacija ni bolezen ali bolezensko stanje. Je pojav, katerega mora ženski del populacije žal vzeti v zakup. Morda vam bo lažje, če mislite na to, da tudi to enkrat mine.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.