Hemeroidi

Hemeroidi so skrajno neprijetna nadloga, ki se rada ponavlja. Mnoge, ki se redno srečujejo z njimi pa zanima predvsem to ali se jih je mogoče znebiti za vedno?

Žal bomo mnoge na tej točki razočarali – hemoroide trajno ni mogoče odstraniti. Res je, da se nekateri odločajo za operativne posege, vendar pa vam lahko iz prve roke zagotovimo, da se v večini primerov vsa stvar slej kot prej ponovno pojavi. Hemeroidi ali drugače zlata žila so nabrekle krčne žile danke, katere zaradi stanjšane stene in raztegnjenosti venskega ožilja ob zadnjiku, srbijo, bolijo in ob odvajanju blata tudi krvavijo. Ločimo zunanje in notranje hemoroide. Notranji ležijo znotraj danke in niso vidni, prav tako pa jih ne morete otipati. Edini znak, ki nakazuje na njih je morebitna krvavitev, saj ti navadno ne bolijo. Bolj boleči in vidni pa so zunanji hemeroidi, ki se nahajajo v zadnjiku in ob napenjanju zdrknjejo navzven. Na tem mestu lahko pride tudi do nastanka krvnih strdkov, kar pa je še bolj boleče in neprijetno. Ti strdki so navadno vijolične barve in niso nevarni, se pa ob ustreznem zdravljenju, pozdravijo v roku tedna dni.

VZROKI ZA NASTANEK

Z gotovostjo prav nihče ne more trditi kateri so glavni vzroki za nastanek hemoroidov, se pa pojavljajo nekateri simptomi, kateri so povezani z njihovim nastankom. Najpomembnejši dejavnik je zagotovo prehrana – ljudje, ki uživajo zdravo hrano obogateno z vlakninami, najverjetneje hemoroidov ne bodo dobili. Potem na njihov nastanek vpliva še debelost, nosečnost, dolgotrajno sedenje, bolezni jeter, napenjanje ter nezadostno uživanje tekočine. Nekateri njihov nastanek povezujejo tudi z dednostjo, kar pa ni dokazano. Kdor je podvržen nastanku hemoroidov, se bo te nadloge le stežka znebil, saj se ta vseskozi ponavlja.

ZDRAVLJENJE

V začetni fazi navadno pomaga kakšno ustrezno mazilo in nenazadnje tudi svečke. Slednje največkrat predpiše zdravnik, potem, ko si ogleda področje zadnjika in danke. Pri pregledu notranjih hemoroidov je navadno potrebnih več preiskav. Kot smo že omenili, hemeroidi le v redkih primerih popolnoma izginejo, je pa mogoče z ustreznim zdravljenjem stanje izboljšati do te mere, da se da z njimi živeti. Kaj lahko doma storite sami? Uživajte veliko hrane bogate z vlakninami, pijte veliko vode, redno si pripravite tudi tako imenovano toplo sedečo kopel – v približno 10 cm visoki topli vodi sedite nekje 15 minut večkrat na dan, še posebno po tem, ko ste odvajali blato. Za hujše primere bo ustrezno diagnozo in zdravljenje po pregledu postavil zdravnik.

Krvavitev iz zadnjika ne nakazuje vedno na hemoroide, zato je nikar ne ignorirajte, saj je to lahko opozorilo za kakšno hujšo bolezensko stanje, kot sta rak debelega črevesa ali danke! Ne sramujte se in ne odlašajte z obiskom pri zdravniku.

 

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.