Multipla skleroza

Multipla skleroza je za marsikoga še popolna neznanka. Vas zanima za kakšno bolezen gre?

Je avtoimunska bolezen centralnega živčevja in je, verjeli ali ne, najpogostejše nevrološko obolenje med osebami starimi od 20-40 let. V Sloveniji je kar nekaj obolelih za multiplo sklerozo, med njimi pa naj bi bilo več žensk kot moških. Kljub napredni tehnologiji in vse večjemu napredku v zdravstvu pa žal še vedno ni odkrit glavni krivec za pojav te bolezni, niti zdravilo, ki bi jo uspešno pozdravilo. Za multiplo sklerozo je značilno, da propadajo ovojnice živčnih vlaken, intenzivnost njihovega propadanja pa je odvisna predvsem od napredovanja bolezni. Nekatere osebe beležijo nihanja oziroma zaporedna poslabšanja in izboljšanja, druge pa trpijo za progresivno obliko bolezni.

SIMPTOMI

Simptomi omenjene bolezni so lahko različni, največji problem pri vsem pa je, da so taki, ki se pojavljajo tudi pri ostalih boleznih, zaradi česar nekateri bolniki največkrat sploh ne vedo, da imajo multiplo sklerozo. Najpogostejši simptomi te bolezni so: utrudljivost in občutek utrujenosti, motnje občutljivosti (otrplost, mravljinčenje), težave s koordinacijo in ravnotežjem, spastičnost oziroma mišična zakrčenost (najpogosteje v nogah), motnje vida, bolečine (v mišicah, sklepih, kitah, na obrazu, ipd.), težave z zaprtjem in odvajanjem vode, težave s spolnostjo (nezmožnost doseganja orgazma, erektilna disfunkcija), vrtoglavica, kognitivne motnje (težave pri vzdrževanju pozornosti, motnje v spominu,pozabljanje imen,…), ter depresija in anksioznost.

ZDRAVLJENJE

Na samem začetku, ko bolezen še ni tako napredovala, gre predvsem za izmenična poslabšanja ali izboljšanja, a se lahko vse kaj hitro spremeni v bolj napredno, progresivno obliko. Ko je enkrat bolezen napredovala do te mere, se simptomi ne bodo več omilili ampak le še stopnjevali. Kronična oblika multiple skleroze pomeni, da se stanje vsake pol leta slabša in žal ni nobenih vmesnih izboljšanj. Najmanj agresiven potek te bolezni pa je t.i. benigen potek, za katerega je značilno, da se lahko tudi 10 let od pojava prvih znakov, ne pojavi poslabšanje. Pri lažji obliki multiple skleroze simptomov ni potrebno zdraviti, saj se popravijo sami, za naprtedujočo obliko pa se uporabljajo imunodepresivi ter interferoni (zmanjšajo pogostost poslabšanj). Zadnjih nekaj let so raziskave pokazale tudi, da je uspešno zdravljenje z biološkimi zdravili.

Kot vidite je bolezen mogoče omiliti in predvsem podaljšati čas naporedovanja simptomov, popolnoma pozdraviti pa je žal ni mogoče. Multipla skleroza je tako rekoč kuga sodobnega časa, katere nikakor ni mogoče premagati.

 

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.