Koprivnica

English: This is a picture of urticaria pigmen...

English: This is a picture of urticaria pigmentosa. The skin has been irritated and the resulting hives are shown. (Photo credit: Wikipedia)

 

Kaj je koprivnica?

 

Koprivnica ali drugače urtikarija je izraz za neprenašanje nekaterih snovi in akutne alergije. Koprivnica se lahko pojavi v blažji ali hujši obliki, vzrok za njen nastanek pa pogosto ostane skrivnost. Če zadevo malce pojasnimo po domače – koprivnica je srbeč izpuščaj na koži, kateri ima značilne bledo rožnate ali belkaste ploščate otekline. Gre za podobne otekline kot pri stiku kože s koprivo, od tu tudi izraz koprivnica. Ti kožni izpuščaji se lahko pojavijo nenadno in nato postopoma izginjajo in se pojavljajo na drugih mestih. Pojavijo se lahko kjerkoli po telesu in so značilni po tem, da močno srbijo. Nekaterim se ob pojavu izpuščajev pojavi tudi glavobol, obda jih slabost, zviša pa se jim tudi telesna temperatura.

 

VZROK ZA NASTANEK

 

Vzrokov za nastanek koprivnice je lahko več. Lahko gre za kakšne alergije na hrano, zdravila, cvetni prah, plesen, lahko nastanejo kot reakcija na strup zaradi pika kakšne žuželke. Včasih se pojavijo zaradi kakšne okužbe, pogosto pa tudi kot odgovor na vročino ali mraz. Bolj nagnjeni k nastanku koprivnice so tudi člani družin, kjer se pojavljajo atopične bolezni. Vendar pa, kot že omenjeno, po pojavu izpuščajev, točnega vzroka za njihov nastanek ni mogoče opredeliti.

 

ZDRAVLJENJE

 

Ker obstajata dve vrsti urtikarije oziroma koprivnice, je tudi zdravljenje različno. Ločimo akutno in kronično urtikarijo. Pri tem prva traja le nekaj ur, dni – do največ šest tednov. Če pa se spremembe po telesu pojavljajo še naprej in trajajo več kot šest tednov, potem je govora o kronični koprivnici. Pri blagi obliki navadno pomagajo že antihistamini ter razna mazila, katera blažijo srbečico in odpravljajo izpuščaje. Pri kronični obliki pa je nujno potrebna zdravniška pomoč, saj lahko pride tudi do hujših zapletov. Še vedno pa velja za najboljše zdravilo preventiva. V kolikor ste seznanjeni s stvarmi na katere ste alergični, se le tem izogibajte.

 

Koprivnica sama po sebi ne ogroža vaše življenje vse dokler se ustrezno zdravi. Res je, da gre za izredno neprijetno nadlogo in tisti, ki ste jo že imeli, veste o čem govorimo. Največkrat se izpuščaji prvo pojavijo po rokah ali nogah, kasneje pa se razširijo na preostale dele telesa. Zato bodite pozorni in v kolikor opazite nenadne spremebe na vašem telesu, ki bi lahko ustrezale opisanemu, se odpravite k osebnemu zdravniku po ustrezna zdravila.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.