Motnje hranjenja

Motnje hranjenja so velik problem sodobnega časa, še posebno med mladimi.

Včasih se sprašujemo kaj je dejansko vzrok omenjenega. Morda vedno večji pritisk na mladostnike v današnjem času, bolj stresno življenje ali kaj drugega? Seveda se motnje hranjenja ne pojavljajo samo pri mladih, je pa res, da je ta skupina najbolj obsežna. Motnje hranjenja so povezane s čustvi, tako da gre dejansko za čustvene motnje. Slednje se kažejo v nekoliko spremenjenem odnosu posameznika do hrane. Lahko bi rekli, da gre za stanje čustvene in duševne vznemirjenosti in v nekaterih primerih tudi do nesprejemanja samega sebe. Največkrat za motnjami hranjenja trpijo osebe, ki imajo zelo nizko samopodobo in katere trpijo na tak ali drugačen način. Svoje trpljenje in nesamozavest nato izražajo preko hrane. Upali bi si trditi, da so motnje hranjenja dejansko neke vrste klic na pomoč. Poznamo različne motnje hranjenja – anoreksijo, kompulzivno prenajedanje in bulimijo.

ANOREKSIJA

Je vrsta čustvene motnje, kaže pa se kot neka obsedenost s telesno težo in s tem povezano zaužito hrano. Ljudje, oboleli za anoreksijo stremijo k telesni teži, ki je močno pod normalo za njihovo višino in starost. Gre za nezdrav poskus obvladovanja teže, saj na poti do zastavljenega cilja anoreksiki pogosto stradajo, pretiravajo z vadbo ali poskušajo izgubiti kilograme na kakšen drugačen način. Pogosto se anoreksija povezuje tudi z modnim svetom, a ta prispeva le delček. Dejstvo pa je, da so dandanes standardi za možnost vstopa v svet mode v kakšni svetovni prestolnici res obupni in prav nič zdravi. Zdravljenje anoreksije, kot tudi ostalih motenj je najbolje prepustiti psihiatru oziroma drugi strokovni osebi, usposobljeni za to. Konec koncev gre le za čustveno stistko.

BULIMIJA

Bulimija je za razliko od anoreksije čustvena motnja pri kateri oseba ne strada ampak ravno obratno – za to stanje so značilna kompulzivna prenajedanja, katerim nato sledi zavestno bruhanje ali uživanje odvajal. Dejstvo je, da bulimik poje vse kar vidi, nato pa ga strah pred debelostjo prisili v to, da vso zaužito hrano tako ali drugače izloči. Ločimo dva tipa bulimije:

  1. Purgativni tip – po izrazitem prenajedanju sledi uživanje odvajal ali bruhanje.

  2. Nepurgativni tip – kompulzivnem prenajedanju sledi nadzorovano hranjenje ali pretirana telesna vadba.

KOMPULZIVNO PRENAJEDANJE

Je tretja motnja hranjenja. V tem primeru gre predvsem za izgubljen nadzor nad količino zaužite hrane ter za telesno in duševno odvisnost od hrane. Osebe, ki trpijo za to motnjo navadno nimajo občutka sitosti in zato nenadzorovano jedo. Velikokrat tudi v hrani išćejo uteho, vse to pa sčasoma privede do socialne izolacije, močno povečane telesne teže in podobno.

Motnje hranjenja so resen problem med vsemi starostnimi skupinami. Ker gre za neko stanje psihe, je najbolje, da stvari v roke prevzame strokovnjak in osebo, ki trpi za omenjenim ustrezno tudi ozdravi. V kolikor poznate kakšno osebo s podobnimi simptomi si nikar ne zatiskajte oči in ji pomagajte dokler še lahko!

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.