Angina pektoris

ANGINA PEKTORIS

Angina pektoris in njeni simptomi.

Angina pektoris se pojavi zaradi zoženja venčnih arterij, pojavlja pa se načeloma pri obeh spolih, vendar pa redkeje pri ženskah mlajših od 60 let. Zakaj? Zato, ker jih varuje hormon estrogen. Ko pa enkrat pri ženski nastopi menopavza, pa s tem počasi izginja tudi ta hormon in s tem tudi njegov varovalni učinek. Angina pektoris deluje kot nekakšen opozorilni znak, nakazuje pa na možen pojav različnih bolezni srca. Omenjeno bolezensko stanje se lahko pojavi pri hoji, še zlasti v mrzlem vremenu ali po obroku. Redkeje nastopi tudi v mirovanju, nekateri pa opazijo napade tudi ob razburjenju. Pri angini pektoris bolečina izvira v srčni mišici in navadno nastane kot posledica nezadostne oskrbe srca s krvjo in posledično s kisikom. V primeru, da se bolečina pojavi po kakšnem hujšem naporu in je pričakovana, se imenuje stabilna angina pektoris. Ko pa se bolečina pojavi nenadoma, brez kakšnega očitnega vzroka za to in pri bolniku traja tudi dlje časa, pa se imenuje nestabilna angina. Ta je zelo nevarna in potrebuje zdravniški nadzor, saj lahko vodi v srčni infarkt.

SIMPTOMI

Najbolj značilni simptomi, ki se pojavljajo ob tem bolezenskem stanju so tiščanje v prsnem košu, ki deluje kot občutek bremena in se širi v komolec, vrat, hrbet, obraz, spodnjo čeljust in seveda v roki.

ZDRAVLJENJE

Pri zdravljenju te bolezni, zdravniki najpogosteje predpisujejo uživanje zdravil, katera so namenjena zmanjševanju presnovne potrebe srčne mišice, zdravil, katera preprečujejo, stabilizirajo in zmanjšujejo krvne strdke ter uživanje tistih zdravil, ki preprečujejo nenormalne krčljivosti koronarne arterije. Ob tem pa se uživajo tudi protibolečinska sredstva.

Stabilno angino pektoris zdravimo tako, da najprej s posebnimi balonskimi katetri arterije razširimo ali pa zdravljenje poteka kirurško. V tem primeru srčni kirurg očisti zamašeno ali zoženo arterijo ali pa le to s pomočjo srčnega obvoda premosti. Pri vsem tem pa za zdravljenje uporabljamo tudi zdravila, ki lajšajo bolečine in preprečujejo nastanek krvnih strdkov.

Nestabilno angino pektoris pa zdravimo tako, da najprej preprečimo nastajanje krvnih strdkov ali pa že nastale zmanjšamo. Zato v teh primerih uporabljamo antikoagulanse, acetilsalicilno kislino ter podobna zdravila.

Angino pektoris je potrebno vzeti resno in takoj poiskati zdravniško pomoč. Zavedati se je potrebno, da gre za stanje, ki nakazuje, da se telo pripravlja nekaj hujšega, nekaj kar ne pomeni nič dobrega. Ne zanemarjajte opozorilnih znakov in pravočasno poskrbite za svoje zdravje!

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.