Stres

Stres je tihi morilec sodobnega časa. Vas zanima zakaj?

Sodobni, hiter tempo življenja navadno ne pomeni prav nič dobrega. V življenja posameznikov v veliki meri prinese stres, katerega pa vsak doživlja drugače. Včasih smo ljudje nezavedno pod stresom, prav tako pa se premalo zavedamo kakšen vpliv ima le ta na naše zdravje. Stres je glavni vzrok za nastanek bolezni in to vam bo potrdil tudi marsikateri zdravnik. Je namreč psihološki, vedenjski in fiziološki odgovor posamezne osebe na določene novo nastale situacije.

Slednje lahko začasno narušijo posameznikovo ravnovesje in v takih primerih je stres normalen odziv. Ločimo pozitiven in negativen stres. Prvi je za normalno življenje nujno potreben, vse skupaj pa vodi v negativen stres takrat, ko se stresne situacije množijo ali pa trajajo predolgo časa.

Simptomi

Posledice stresa se kažejo v prebavnih motnjah (zaprtje, driska, čir, slabost in bruhanje, zgaga, izguba teka), v motnjah srca in ožilja (motnje srčnega utripa in visok pritisk), motnjah mišičnega sistema (krči, bolečine v vratu), motnjah dihal (prehladi, astma) in v duševnih motnjah (depresija, anksioznost,…). Simptomi se pojavijo nekaj minut po stresni situaciji ali dogodku in lahko trajajo samo nekaj ur ali več dni. Prvotno pa se kažejo v zmedenosti posameznika. Navadno vključujejo izločanje adrenalina in alarmno reakcijo, pospeši se dihanje, pojavi se glavobol.

Zdravljenje

Najboljša preventiva je zagotovo izogibanje stresnim situacijam ali dogodkom, a kaj ko to enostavno ni mogoče. V kolikor že pride do hujših posledic zaradi stresnih situacij, pa je te potrebno zdravniško nadzorovati in zdraviti. Kako bo zdravljenje potekalo pa je odvisno od posameznika in nastale situacije, zato tega vnaprej ni mogoče napovedati.

Predvsem je zdravju nevaren negativen stres, ki nastane ob kakšnem življenjskem dogodku, kot je smrt, izguba službe, ipd. V tem primeru smo ljudje navadno pod hujšim stresom, saj občutimo nemoč, tesnobo, globoko žalost,…Gre namreč za situacije, ki vsaj enkrat v življenju doletijo vsakega posameznika in se jim enostavno ni moč izogniti. V kolikšni meri nas bodo prizadele, pa je zopet stvar individuma. V takih primerih se nekatere osebe sčasoma poberejo same od sebe, nekaterim pa vse skupaj predstavlja preveliko oviro in zato potrebujejo zdravniško pomoč. Kakorkoli že, v kolikor boste tudi vi v kakšni podobni situaciji, si ne zatiskajte oči in pravočasno poskrbite zase ter za svoje zdravje!

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.