Kaj je melanom

Melanom v dermatologiji predstavlja najnevarnejšo obliko raka, ki pa je lahko popolnoma ozdravljiva, seveda če se ga odkrije in zdravi dovolj zgodaj. Ravno zato je še toliko pomembnejše samopregledovanje ter opravljanje rednih pregledov naše kože pri dermatologih.

Melanom se praktično lahko pojavi prav pri vsakem človeku. Njegova značilnost je ta, da ima sposobnost zasevanja v druge organe ter tkiva. To je ključna razlika v primerjavi z drugimi vrstami raka. Gre torej za maligni tumor iz melanocitov. Takšne celice so odgovorne za proizvodnjo pigmenta oziroma melanina, posledično pa tudi za porjavelost vaše kože.

Najpogostejši vzroki za nastanek melanoma

Melanom lahko nastane zaradi številnih možnih vzrokov. Med dejavnike tveganja se prišteva genetsko komponento, pigmentna znamenja, tip polti, uporaba solarijev in ne nazadnje še UV sevanje.

Ločimo več vrst melanoma. Vrste se med seboj razlikujejo po nastanku, videzu, lokaciji ter po hitrosti rasti. Najbolj pogosta oblika je površinsko rastoči melanom. Najpogosteje se pojavlja med 40. in 60. letom starosti. Najprej se širi samo na površini kože, kasneje raste vertikalno, in sicer v globlje plasti kože.

Preberite si še naslednji članek: Zobne luske za doseganje prečudovitega nasmeha

Zobne luske so odlična rešitev za lep nasmeh. S keramičnimi zobnimi luskami se lahko estetsko izboljša vaš nasmeh. Zobne luske lahko uporabite v različnih primerih poškodovanih, preveč razmaknjenih, obrabljenih ali zabarvanih zob.

Zdravljenje melanoma

Melanom je treba čim prej prepoznati. Osnova zdravljenja je torej čimprejšnja prepoznava tumorja, in sicer še v zgodnji fazi ter kirurška odstranitev. Treba je opraviti izrez celotne lezije z ozkim pasom zdrave kože. Tkivo se nato pošlje na posebno preiskavo.

Izvid preiskave potrdi diagnozo ter pacienta uvrsti v bolezenski stadij. Za tem sledi še dodaten izrez tumorja, in sicer z določenim varnostnim robom. Pogosto je treba opraviti tudi biopsijo varovalne bezgavke. Če je bolezen že napredovala, je potrebno dodatno zdravljenje, pod okriljem onkologov.

YouTube video

Vse paciente se po zdravljenju dosledno spremlja, in sicer po posebnih uveljavljenih smernicah, in to vse življenje. Že prizadeta oseba ima namreč veliko večje tveganje za razvoj ponovnega melanoma.

Nastanek rakavih sprememb torej lahko uspešneje preprečujete s primernim vedenjem. Najpomembneje je, da se omejeno izpostavljate soncu. Nepokrite dele telesa zaščitite s kremami, ki naj imajo čim višji zaščitni faktor.

Več informacij o tem, kako lahko odkrijete melanom, si lahko preberite v prispevku.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.