Gripa

Grípa je nalezljiva virusna bolezen dihal

Zimski čas in gripa

Hladni zimski dnevi največkrat v zdravstvu pomenijo eno – gripa na pohodu. Večina oseb zboli za gripo ravno v teh hladnih mesecih in to navadno tudi dokaj hitro prebolijo. Gripa lahko močneje prizadene predvsem osebe z oslabljenim imunskim sistemom, medtem, ko zdravim posameznikom, ne bi smela povzročati težav.

Gripa je sicer zelo nalezljiva bolezen in navadno prizadene zgornje dihalne poti pri posamezniku. Prenaša se po zraku preko kapljic, katere nastanejo pri kašlju ali kihanju.

Grípa je nalezljiva virusna bolezen dihal
Gripa se pojavlja sezonsko

V kolikor ste v istem prostoru kot z gripo obolela oseba, je velika verjetnost, da se boste tudi sami okužili, ne glede na to ali imate z osebo neposredni stik ali ne. Prostor je priporočljivo tudi dobro prezračiti, da se kužne kapljice uničijo in ne okužijo še kakšno osebo več.

Simptomi

Na pojav gripe vplivata predvsem virusa influence, virusa A in B. Za prvega so značilne spremembe beljakovinske strukture v sami ovojnici, katere vplivajo na nastanek novih virusnih obolenj, na njih pa so nato tudi ljudje slabše odporni ali pa sploh niso odporni. Da ste se okužili z gripo, bodo pokazali simptomi najkasneje v roku 48 ur po okužbi. Če ste prehlajeni, ni nujno, da imate gripo! Simptomi gripe so namreč veliko hujši kot tisti pri prehladu.

Gripa je zelo nalezljiva in pogosta okužba dihalnih poti

Pri gripi je prvotni simptom najprej mrazenje, sledi pa mu znojenje, povišana telesna temperatura, oslabelost, kihanje, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu in kašelj. Gripa pri zdravih načeloma ni nevarna, lahko pa ob neustreznem zdravljenju ali ignoriranju, postane tudi življenjsko nevarna, najpogostejši zapleti pri njej pa so bronhitis, pljučnica ali druge okužbe dihal. Vendar pa se zapleti pojavijo predvsem pri starejših osebah, dojenčkih ali osebah z oslabljenim imunskim sistemom.

Zdravljenje

Ker gre za virusno obolenje, je nima smisla zdraviti z antibiotiki, saj so le ti uspešni pri kakšni bakterijski okužbi. Samo v primeru zapletov bodo slednji potrebni, te pa bo predpisal zdravnik. Pri zdravi osebi, gripa mine v roku enega tedna in navadno brez zapletov.

YouTube video
Video: Gripa – bolezen, zdravljenje, zapleti, cepljenje

Bolj previdni morajo biti starejši bolniki in bolniki s kakšnimi kroničnimi boleznimi. Sami poskrbite za to, da užijete dovolj v zimskem času užijete dovolj vitaminov in tako okrepite imunski sistem.

Danes se je mogoče proti gripi tudi preventivno cepiti, vendar pa je vprašanje ali to cepivo res deluje? Nekateri so mnenja, da ne zagotavlja popolne zaščite, spet drugi so prepričani v nasprotno. Najbolje je poskusit in se prepričat na lastni koži!

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.