AIDS

Aids ni enako kot virus HIV!

Glede na opazke nekaterih je vidno, da so ljudje premalo seznanjeni z virusom HIV in aidsom. Aids in virus HIV ne pomenita isto kot nekateri mislijo, ampak je aids končna faza pri okužbi z virusom HIV. Dejansko je aids tisti, ki je smrtonosen, virus HIV pa je mogoče nadzorovati in upočasniti z ustreznimi zdravili, v kolikor gre seveda še za začetne faze. Brez teh zdravil, virus HIV napada človeški imunski sistem in počasi slabi obrambni mehanizem našega telesa. Pogosto se zgodi, da oseba več let ne ve, da je okužena, saj nima nobenih znakov. Vse skupaj nato vodi v končno fazo – aids. Tudi slednji ni direktni morilec ampak gre za sindrom imunske pomankljivosti, zaradi katerega je organizem bolj dovzeten za okužbe in obolenja, katera pa so navadno krivec za smrt.

Aids predstavlja grožnjo – to namreč ni le problem tretje razrednih držav, ampak je postal globalni problem, ki se širi s svetlobno hitrostjo. Oboleli ljudje so prevečkrat diskriminirani in izolirani. A dejstvo je, da prisotnost osebe v prostoru ne bo okužila ostalih. Okužba se namreč širi preko telesnih tekočin. Najpomembnejši dejavnik, ki povzroča širjenje te okužbe je spolnost in s tem povezani nezaščiteni spolni odnosi. Pri tem vas ne bo zaščitilo nič drugega kot kondom – vsa ostala kontracepcija v tem primeru ni ustrezna zaščita! Drugi pomembni krivec za prenos okužbe je izmenjava okuženih igel, najmanj pogost dejavnik za okužbo pa je transfuzija. Uporaba iste kuhinje, stranišča, dotiki, objemanje, rokovanje, kihanje in kašelj, piki insektov ter ostalo, niso prenašalci okužbe!

ZDRAVLJENJE

Okužbo z virusom HIV je mogoče obvladati in stabilizirati, ne pa ozdraviti. Za stabilizacijo se uporabljajo posebna protivirusna zdravila, katera pa pomagajo samo v primeru, da je bilo vse skupaj odkrito dovolj zgodaj. Res pa je, da so ta zdravila dokaj draga in si jih tako žal ne more privoščiti prav vsak. Prav tako ne obstajajo nikakršna cepiva, ki bi vas preventivno zaščitila pred okužbo.
Najboljša zaščita pred okužbo z virusom HIV in posledično aids-om, pa je še vedno preventiva. Zaščitite se pri spolnih odnosih, ne izposojajte si igel! Pri vseh obolelih z virusom HIV pa je pomembno, da ga zavestno ne širijo naprej. Tudi te osebe naj pri osebnih stikih druge seznanijo s stanjem in se pri vsem ustrezno zaščitijo, da se virus ne bi prenesel na druge.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.