Temeljit okulistični pregled v povprečju traja do pol ure časa

V resnici bi moral prav vsak med nami na vsake toliko časa opraviti tudi okulistični pregled oziroma pregled oči, čeprav mislimo, da z vidom nimamo nobenih posebnih težav. Na žalost pa se na tovrstne preglede navadno naročamo, ko je nekaj že precej očitno narobe. Temeljit očesni pregled nam v resnici vzame največ pol ure časa. V tem času pa nam specialist za oči določi dioptrijo, izmeri očesni pritisk, natančno pregleda sprednje segmente očesa, ne nazadnje preveri še binokularni vid.

V času okulističnega pregleda se lahko s strokovnjakom pogovorite tudi o izbiri vrste stekel, o brezplačnem nakupu očal ter podobno. Dandanes je naročanje na okulistični pregled možno tudi preko telefona, elektronske pošte in celo preko posebnega spletnega obrazca. Če očala že uporabljamo, jih je potrebno nujno prinesti s seboj na pregled.

Oftalmološki pregled je diagnostični postopek, s katerim se oceni zdravje vaših oči.

Pregled za kontaktne leče

Okulistični pregled predstavlja precej širok pojem, saj nam specialist lahko na tovrstnem pregledu pregleda oziroma ponudi marsikaj. Na voljo je tudi poseben pregled za kontaktne leče. Ta zajema meritev točne dioptrije, meritev bazne krivine očesa, pregled solznega filtra, meritev očesnega pritiska.

Na podlagi vseh omenjenih meritev nato strokovnjak oziroma optometrist ugotovi, ali ste sploh primeren kandidat za nošenje leč. Če ste, vam glede na izmerjeno dioptrijo, solzni film, bazno krivino očesa ter glede na namen nošenja kontaktnih leč določi, katera vrsta leč je najprimernejša za vas. Na trgu je na razpolago velika izbira tovrstnih pripomočkov za boljši vid. Ob tem pa velja seveda poudariti, da številne vrste niso primerne za vsakogar.

Udobno in neškodljivo nošenje kontaktnih leč

V primeru dioptrije se lahko odločimo za očala ali pa za kontaktne leče. Omenili smo že, da prav vsak pacient ni nujno primeren kandidat za nošenje leč. Če že, pa mora skupaj s strokovnjakom poskrbeti za takšne leče, ki bodo za nošenje kar se da udobne in seveda povsem neškodljive.

Udobje ter neškodljivost leč za boljši vid je v veliki meri odvisno zlasti od prepustnosti kisika pa tudi od vsebnosti vode v kontaktnih lečah. Strokovnjak mora torej svoji stranki predpisati leče, za katere meni oziroma dobro ocenjuje, da ne škodujejo očem posameznika in da so narejene iz povsem primernega materiala.

Med pregledom bo zdravnik s posebnimi instrumenti pregledal vaše oči in preveril njihovo delovanje.

Pravilno vzdrževanje očal

Še vedno pa očala prednjačijo pred lečami, saj so za marsikoga primernejša in morda tudi bolj udobna za nošenje. Kljub temu pa je potrebno takšen pripomoček za oči oziroma vid primerno vzdrževati, na kar vas praviloma opozori tudi vsak dober ter izkušeni optik.

Življenjska doba očal je v veliki meri zlasti odvisna od našega rokovanja z njimi. Za očala je torej potrebno primerno skrbeti, jih redno ter dovolj temeljito čistiti. Ključno je, da nam je povsem jasno tudi to, kaj se z njimi ne sme početi.

Korekcijska očala so očala, ki se nosijo za izboljšanje vida.

7 poglavitnih pravil za pravilno rokovanje z očali

Če želite, da vam bodo izbrana očala služila kar se da dolgo časa:

  • jih z obraza vedno snemajte z obema rokama,
  • nikoli jih ne polagajte na trdo podlago s stekli obrnjenimi navzdol,
  • vedno jih hranite v kakovostno zasnovani etui škatlici,
  • čistite jih le z blago milnico, spirajte z mlačno tekočo vodo, obrišite jih z mehko krpico,
  • ne izpostavljajte jih previsokim temperaturam,
  • ne smejo priti v stik z laki, topili ali z acetonom,
  • namenjena so samo eni osebi.

Korekcijska očala

Očala so vam na voljo v več različicah. Ena med njimi so korekcijska očala, ki predstavljajo učinkovit pripomoček za vid. Če imamo torej dioptrijo, nam takšna očala lahko izjemno koristno pomagajo pri zagotavljanju jasnega ter dovolj ostrega vida. Z njihovo uporabo namreč spreminjamo kot svetlobnih žarkov, ki vstopajo v naše oko.

Korekcijska očala se lahko uporabljajo le občasno, lahko pa jih ves čas nosimo na sebi. Pred nakupom tovrstnega očesnega pripomočka pa je pomembno, da se opravi temeljit pregled za oči. Pri tem se torej izmeri natančna dioptrija in vsi pomembni podatki, ki so ključni za optimalno izbiro ter naročilo korekcijskih očal.

YouTube video

Očala za vožnjo

Če veliko časa preživite v avtomobilu ter med vožnjo v močni svetlobi ne vidite prav dobro, so odlična izbira očala za vožnjo. Takšna vrsta je predvsem odlikovana po kakovostnih steklih, ki so namenjena za najrazličnejše svetlobne pogoje. Prav tako so izdelana iz vrhunskih materialov. V pripomoček za vid so vgrajena fotokromatska stekla. Ta se torej prilegajo različnim svetlobnim pogojem, in sicer s spreminjanjem jakosti same zatemnitve.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.