Žolčni kamni

Ste se že soočili z žolčnimi kamni in težavami, ki jih le ti prinesejo?

 

Ne? Hvala bogu! Niti predstavljati si ne morete kako močne napade slabosti lahko povzročijo, kljub temu, da gre za povsem rešljiv problem. Žolčni kamni veljajo za eno najpogostejših težav s prebavnim traktom. Bolezen ni vezana na starost in se lahko pojavi v katerem koli obdobju življenja, je pa res, da se s starostjo povečujejo tudi možnosti za njihov nastanek. Žolčni kamni so lahko večji in nastanejo v žolčniku, lahko pa se pojavijo v obliki drobnega peska, kateri pa žal ne miruje. Slednji lahko ravno zaradi nenehnega prehajanja v žolčevod in drugam povzroča nemalo težav ter že prej omenjene slabosti. V kolikor gre za pesek (drobne kamenčke) navadno niti stroge diete ne pomagajo in je težavo potrebno rešiti operativno. Pomembno je, da se težava čimprej odpravi, saj lahko pride do kakšnega vnetja trebušne slinavke, žolčnika ali žolčevoda, kar pa lahko pomeni resne težave. V primeru večjih kamnov pa včasih že dieta zaleže in operacija ni nujna. Večina bolnikov nima resnih težav z žolčnimi kamni, saj imajo tako imenovane asimptomatske žolčne kamne katere zdravniki odkrijejo povsem naključno ob kakšnem ultrazvoku trebuha.

 

SIMPTOMI IN VZROKI ZA NASTANEK

 

Simptomi so različni in se razlikujejo od posameznika do posameznika. Najbolj pogosti pa so slabost, bolečina pod prsnico, tiščanje v predelu prsnega koša ter bolečina pod desnim rebrnim lokom, ki se širi v hrbet. Bolj podvržene nastanku žolčnih kamnov so zagotovo ženske, še posebej, ko gre za holesterolne kamne. Navadno se žolčni kamni pojavijo kot posledica uživanja kontracepcijskih tablet, nosečnosti, debelosti, raznih shujševalnih kur. Značilni so tudi za sladkorne bolnike po 60.letu starosti, velik vpliv na njihov nastanek pa ima tudi dednost.

 

Gallstone

Žočni kamni (Photo credit: Wikipedia)

 

 

ZDRAVLJENJE

 

Kako bo potekalo zdravljenje presodi zdravnik, pri tem pa upošteva različne dejavnike, kot so na primer velikost, sestava in število ter mesto kamnov, možnost zdravljenja z alternativnimi nekirurškimi metodami ter možni zapleti. Sicer pa se bolečine lajšajo z uživanjem različnih spasmolitikov in analgetikov, v primeru kirurškega posega pa gre navadno za laparoskopski način operacije, kar pomeni, da na predelu trebuha zarežejo le majhne luknjice skozi katere nato operirajo. V primeru vnetega žolčnika, ta vrsta operacije ne pride v poštev in je potrebna klasična operacija, katera pomeni zarezo pod desnim rebrnim lokom. Možen način zdravljenja je tudi drobljenje kamnov.

 

Žolčni kamni so neprijetna nadloga, katero pa je možno odstraniti brez večjih težav. Pomembno pri vsem tem je le, da ne odlašate z obiskom pri zdravniku, saj v nasprotnem ne boste prav nič doprinesli k uspešnemu zdravljenju.

 

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.