Meningitis

MENINGITIS

Vnetje možganskih ovojnic in hrbtenjače ali meningitis.

Najprej velja omeniti, da obstaja več vrst tega obolenja, katere pa nastanejo iz povsem različnih razlogov.

Virusni meningitis je najbolj pogosta oblika in nastane zaradi bakterijskega ali virusnega vnetja možganskih ovojnic. Virusna oblika je bolj pogosta in tudi manj resna od bakterijske. Na nastanek vpliva virus mumpsa, rdečk in tako imenovan virus herpes simpleks.

Bakterijski meningitis pa nastane zaradi različnih bakterij. Najpogosteje se ta pojavi kot posledica pljučnice, potem je tu tudi oblika, ki se pojavi predvsem pri necepljenih otrocih. Pri najstnikih in otrocih se ta oblika meningitisa pojavi nenadoma in brez kakšnega vidnega vzroka, redkeje pa se pojavi kot posledica okužbe. Na vse omenjeno seveda vplivajo različne bakterije.

Akutni bakterijski meningitis je hujša oblika bakterijskega meningitisa, pri kateri gre za bakterijsko okužbo centralnega živčevja in se kaže s povišano telesno temperaturo, otrdelim vratom ter glavobolom. Pri tej obliki lahko nastanejo nekateri zapleti kot je vnetje žil, možganski edem in absces, hidrocefalus in možganska kap. Brez hitrega in ustreznega zdravljenja pride hitro do kome in smrti obolelega.

Klopni meningitis pa se, kot že samo ime pove, pojavi zaradi okuženega klopa, ki se je prisesal na kožo.

Bolj dovzetni za pojav meningitisa so bolniki z oslabljenim imunskim sistemom. Primer takšnih bolnikov so na primer osebe okužene z virusom HIV ali osebe, ki prestajajo kemoterapije.

SIMPTOMI

Eden bistvenih pokazateljev te bolezni je hud glavobol. Sicer pa so prvi simptomi podobni tistim pri gripi. Obolelemu se poviša telesna temperatura, občuti utrujenost v mišicah in sklepih. Trd je tudi predel vratu, bolnika moti svetloba. Po telesu se pojavi tudi značilen izpuščaj, kateri se kaže v obliki rdeče-vijoličnih lis in je navadno ploščate oblike, ter različnih velikosti. V kolikor gre za bakterijski meningitis, pa se pojavijo tudi konvulzivni napadi, koma in omotica. V nekaterih primerih pride tudi do nastanka možganskega abscesa.

ZDRAVLJENJE

Kakšen bo potek zdravljenja meningitisa, je odvisno od vzroka njegovega nastanka in od tega kako je bolezen že napredovala. Za prepoznavanje te bolezni se izvajajo posebne preiskave, prvo pa se obolelemu odvzame kri. Če se na podlagi krvi ugotovi, da je že bolezen močno napredovala, bolniku predpišejo antibiotike in počakajo na nadaljnje rezultate. V kolikor pa stanje ni resno, antibiotikov ne predpišejo ampak počakajo na vse rezultate preiskav.

Meningitis je, kot vidite, resno bolezensko stanje in ne prizanaša prav nikomur. Pojavi se lahko pri komur koli, ne glede na starost in spol. Prve znake je mogoče opaziti po nekaj urah ali dneh ali pa se ti razvijajo dlje časa in tako vodijo v kronični meningitis.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.