Nizek krvni tlak

Kaj je bolje – nizek krvni tlak ali visok?

Včasih se vprašamo ali je bolje, da imam višji krvni tlak ali nizek. A žal ničesar od omenjenega ni dobro. Je pa nizek krvni tlak navadno manj škodljiv kot visok. Nizek krvni tlak ali hipotenzija pomeni znižanje krvnega tlaka do meje, da se zmanjša pretok krvi skozi vitalne telesne organe in lahko v kombinaciji z nekaterimi ostalimi simptomi nakazuje na kakšno bolezen. Navadno hipotenzije ni potrebno zdraviti, bolezensko stanje pa postane v primeru, ko je arterijski tlak tako znižan, da je oslabljen pretok krvi skozi pomembne organe, kot so možgani in srce.

Nizek krvni tlak pa ne pomeni vedno preplaha, saj ga imajo nekateri že po naravi in funkcionirajo povsem normalno. Razlog za preplah je morda upravičen v primeru, ko se ta spusti pod 100/60 mmHg in so pri tem prisotni tudi kakšni bolezenski simptomi.

Vzroki za nastanek in simptomi

Pojav hipotenzije je povezan z motnjami v avtonomnem živčnem sistemu, ali pa nastane kot posledica uživanja določenih zdravil. Tu gre predvsem za zdravila proti visokemu krvnemu tlaku, zdravila za odvajanje vode, pomirjevala in nitratna zdravila. Najpogostejši vzroki za nastanek pa so med drugim tudi zmanjšani volumen srca (kot posledica dehidracije, krvavitve, močnega potenja ali motenega delovanja srca), motnje uravnavanja arterijskega tlaka, zmanjšani periferni upor.

YouTube video

Pri omenjenem morate vedeti, da bo dehidracija povzročila izrazite padce krvnega tlaka. Simptomi se pojavijo ob drastičnem upadu krvnega pritiska, so prehodni in ob ustreznem zdravljenju hitro izzvenijo. Najpogostejši simptomi hipotenzije so utrujenost, glasno bitje srca, depresija, zaspanost, motnje vida, omedlevica, omotica in prekomerno potenje.

Zdravljenje

Nizek krvni tlak ni tako zaskrbljujoč problem kakor visok, zdravljenje tega pa je odvisno od samega vzroka nastanka. Osebe, ki trpijo za nizkim krvnim tlakom naj ne bi predolgo ležale, priporočena je zmerna telesna aktivnost in spanje z vzdignjenim vzglavjem. Priporočljivo je tudi uživanje bolj slane hrane in rdečega vina – slednjega seveda v minimalnih količinah.

Ker so lahko vzroki za pojav hipotenzije različni, jih nikar ne ugotavljajte sami doma, ampak obiščite svojega zdravnika, kateri bo s pomočjo preiskav točno določil za kaj gre in na podlagi ugotovljenega tudi podal diagnozo ter potek zdravljenja.

Skratka, v kolikor bi morali izbirati, je vsekakor bolje izbrati nizek krvni tlak, kot visok. Vsekakor pa je najbolje imeti zlato sredino in se tako izogniti marsikateremu problemu.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.