Sepsa

SEPSA

Zastrupitev krvi – sepsa.

Sepsa je izjemno nevarno stanje, katerega povzročijo glive ali bakterije, pojavi pa se predvsem v primerih, ki imunski sistem enostavno ne zmore omejiti širjenje okužbe. Gre za skupek simptomov, kateri se pojavijo kadar se v krvi razmnožujejo bakterije ali pa le te iz žarišča, v velikem številu, vstopajo v kri. Sepsa se lahko pojavi nenadno ali pa napreduje počasi – vsa stvar je dejansko odvisna od imunskega sistema bolnika ter od samega povzročitelja. V kolikor se sepsa širi počasneje in traja dlje časa, to pomeni tudi, da se bodo žarišča pojavila v različnih organih. Kljub sodobni medicini se iz leta v leto povečuje število pacientov s sepso in tistih s septičnim šokom. Število pa narašča predvsem kot posledica zdravljenja pacientov na intenzivnih oddelkih.

SIMPTOMI

Simptomi, ki se navadno pojavijo nenadno, so povišana telesna temperatura, driska, slabost in s tem povezano bruhanje, oslabelost, glavobol, mrzlica, bolečine v mišicah. Če je prepozno odkrita ali pa se ne prične zdraviti pravočasno in ustrezno, lahko ta bolezen hitro napreduje do stopnje imenovane septični šok, ki je izjemno nevaren za življenje. Na to stanje pa nakazujejo naslednji simptomi: pospešeno dihanje in srčni utrip, motnje zavesti, nizki krvni tlak, blede in hladne roke ter noge, zlatenica in ostale kožne spremembe, razdražljivost, nemir, zmedenost in zaspanost.

ZDRAVLJENJE

Pri sepsi je bistveno kako hitro ukrepamo in kako zdravljenje poteka. V kolikor je ne zdravimo dovolj hitro in seveda pravilno, se lahko vse skupaj razvije v življenju nevarno stanje – septični šok. Zdravljenje se prične tako, da se najprej s pomočjo anamneze ter kliničnih pregledov, krvne slike ter nekaterih drugih laboratorijskih preiskav, ter na podlagi krvnega tlaka, telesne temperature, RTG-ja, ultrazvoka, EKG-ja in oksigenacije krvi, postavi diagnoza, na podlagi katere se nato naprej vrši zdravljenje. Zdravljenje zajema podporo dihanja s predihavanjem, če je to potrebno. Potrebna je tudi podpora cirkulacije, katera zajema nadomeščanje telesnih tekočin. Potem je potrebno uživati predpisana zdravila za podporo krvnega obtoka, razne antibiotike ter kortikosteroide. Del zdravljenja zajema tudi postopek s pomočjo katerega se normalizira krvna glukoza, dializo, kirurško odstranjevanje mrtvin in drenažo ognojkov.

Zakaj točno se sepsa pojavi včasih ni znano, niti ni mogoče ugotoviti pravega vzroka. V večini primerov pa se s pomočjo preiskav da ugotoviti povzročitelje tega stanja. Najpogostejši povzročitelji tega obolenja pa so glive, ter različne gram-pozitivne in gram-negativne bakterije.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.