Probiotiki in njihovo učinkovanje

Delovanje probiotikov

Vsako človeško črevo je nekoliko drugačno. Na nekatere zato probiotiki delujejo oziroma učinkujejo že po samo nekaj dnevih. A ne glede na to se na sploh uživanje tovrstnih hranil priporoča vsaj 2 meseca. To je namreč čas, ki je potreben, da lahko dobre bakterije pričnejo prevladovati nad slabimi. Posledično se prične ustvarjati črevesno ravnovesje.

Ko kupujete probiotik, morate paziti na to, da je dovolj kakovosten. Najboljši probiotiki vsebujejo kakovostne serije bakterij. Seveda ni pomembno samo njihovo število, temveč tudi njihova kombinacija. Dober probiotik torej vsebuje vsaj milijardo živih bakterij. Daleč najbolj stabilni so zagotovo bakterijski sevi, v prahu. Posledično so najbolj priporočljivi probiotiki v obliki kapsul.

Za še učinkovitejše delovanje probiotikov

V zadnjih nekaj letih se za bolj uspešno delovanje probiotikov vedno bolj poudarjajo še prebiotiki. To so posebne vrste vlaknin. Zanje je značilno, da ustvarjajo ugodno okolje za razmnoževanje ter rast probiotičnih bakterij.

YouTube video
Kakšen je pomen zdrave prehrane za naše življenje? Oglejte si video o pre- in probiotikih

Prebiotiki pa ne vplivajo samo na koristne bakterije, ampak tudi na že omenjena hranila, ki jih torej v telo prav tako vnašamo dodatno.

Kaj vas opozori na pomanjkanje dobrih bakterij v telesu?

Jemanje omenjenih hranil, ki jih lahko imenujemo tudi imunobiotiki, je še posebej dobrodošlo in celo priporočljivo med prehodnimi obdobji, torej v spomladanskem ter jesenskem času. Tedaj je namreč pogost padec imunskega sistema. Prav tako je jemanje izjemno zaželeno pri zdravljenju z antibiotiki ter pri kandidi.

Specializirana prehranska dopolnila za prehodna obdobja.
Jemanje prehranskih dopolnil, kot so imunobiotiki, je priporočljivo med prehodnimi obdobji, torej v spomladanskem ter jesenskem času, da se ne pojavi utrujenost in padec energije.

Na pomanjkanje dobrih bakterij pa nas pogosto opozori kar telo samo. Pojavljati se na primer pričnejo prebavne motnje, najpogosteje v obliki nekoliko bolj napihnjenega trebuha, driske ali zaprtosti. Lahko se pojavi splošno slabše počutje, ki ne nazadnje vključuje utrujenost in padec energije.

Rezultati jemanja imunobiotikov so lahko vidni že po mesecu dni jemanja

Nekateri zadovoljni uporabniki prehranskih dopolnil, kot so probiotiki, pričajo o tem, da so se nekoliko bolj vidni rezultati pričeli pojavljati že samo po enem mesecu jemanja. Opazili so precej pozitivnih učinkov. Med drugim na primer manjšo napihnjenost, več energije.

Prehranska dopolnila vzamemo pred kosilom in poskrbimo za zadosten vnos potrebnih hranil.
Prehranska dopolnila vzamemo pred kosilom in tako poskrbimo za pozitivne učinke, kot na primer več energije.

V svoj ritem takšna prehranska dopolnila zlahka vključujemo. Pred kosilom vzamemo eno kapsulo in tako poskrbimo za zadosten vnos. Takšne izdelke pa seveda kupujemo samo na preverjenih mestih, v specializiranih prodajalnah, kjer nam lahko o sami uporabi dodatno svetujejo še izkušeni prodajalci.

Vloga prehranskih dodatkov

V sodobnem svetu imajo prehranski dodatki kar precej pomembno vlogo. Veliko o njih slišimo, beremo, na trgu je tudi zelo veliko ponudbe. Kljub temu da mislimo, da o njih vemo prav vse, marsikdo med vami ne ve točno, čemu je namenjena določena vrsta dodatka in kako se pravilno uporablja oziroma uživa.

Prehranska dopolnila vsebujejo ključne hranilne snovi, ki jih naše telo potrebuje.
Prehranska dopolnila vsebujejo ključne hranilne snovi, ki jih težko dobimo samo iz zaužite hrane.

Najbolj preprosta definicija za prehranske dodatke bi na primer lahko bila, da so to živila, ki nam pomagajo dopolnjevati povsem običajno vsakodnevno hrano. Navadno prehranski dodatki vključujejo hranilne snovi, na naše telo pa lahko delujejo tudi s fiziološkim učinkom. A kot že samo ime pove, ne gre za nadomestilo za prehranjevanje, temveč zgolj za dodatke. In sicer za takšen dodatek, ki je namenjen osebam z določenimi povečanimi potrebami po določenih snoveh ali z določenimi težavami.

Najbolj pogosti dodatki k prehrani

Glede na sestavine so najbolj priljubljena vrsta dodatkov k prehrani zagotovo vitamini, minerali, maščobne kisline, probiotiki, specializirana dopolnila ter naravne sestavine.

Prehranska dopolnila so vir hranil, ki telesu zagotovijo vse potrebne snovi.
Prehranska dopolnila so vir hranil, ki telesu zagotovijo vse potrebne snovi, ki morda manjkajo prehrani. Na voljo je mnogo najrazličnejših vrst in oblik prehranskih dopolnil v obliki tablet, kapsul, praškov in šumečih tablet.

Vitamini predstavljajo osnovo našega zdravja. Posledično ni nič kaj presenetljivo, da jih ljudje tako zelo radi uživamo tudi v obliki prehranskih dopolnil, kot so kapsule, praški, šumeče tablete. Najbolj razširjen je vitamin C, vitamin D ter vitamini skupine B. za pravilno delovanje telesa so ključni tudi minerali. Med uporabniki dodatkov so najbolj priljubljeni železo, magnezij pa tudi cink.

Maščobne kisline in probiotiki

Priljubljeni prehranski dodatki so tudi maščobne kisline. Na tem področju so med daleč najbolj iskanimi ter zaželenimi zagotovo omega 3 maščobne kisline. Te pogosto najdemo v obliki olj, še posebej ribjega olja.

Ko govorimo o priljubljenosti dodatkov k prehrani, zagotovo ne moremo niti mimo probiotikov. To so pravzaprav zelo majhni mikroorganizmi, ki imajo lahko nadvse pozitiven vpliv na bakterije, ki se v našem prebavnem traktu nahajajo naravno. Takšna dopolnila naj bi torej dobro vplivala zlasti na našo prebavo.

Specializirana dopolnila in naravne sestavine

Specializirana prehranska dopolnila se uporabljajo zlasti pri določenih vrstah dejavnosti. Navadno je to pri športnih aktivnostih, na primer pri fitnesu ali pri bodybuildingu. Gre za precej iskane proteine. Za vzdržljivostne aktivnosti pa so še posebej dobrodošli elektroliti.

Posebno kategorijo zavzemajo dopolnila z naravnimi sestavinami. Njihova ključna značilnost so rastlinske ter še druge naravne sestavine, zlasti ekstrakti. Med najbolj priljubljenimi so na primer kolagen, gingo biloba, alge, šentjanževka.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.