Učinek kompresijskih nogavic

Kompresijske nogavice za krčne žile

Kompresijske nogavice učinkovito pomagajo pri cirkulaciji krvi. Potiskajo kri iz noga nazaj proti srcu. Najmočneje stisnejo pri gležnju. Kompresija proti vrhu noge popušča postopoma. Na takšen način se ustvari boljši pretok po venah. Posledično se preprečuje otekanje ter utrujenost nog.

Takšen kompresijski izdelek pa je lahko enako učinkovit tudi kot preventivni ukrep. Raziskave so namreč pokazale, da lahko z uporabo kompresijskih nogavic zmanjšate možnost za razvoj globoke venske tromboze za kar 63 %.

Ključni razlogi za nošenje kompresijskih nogavic

Kompresijske nogavice so vam torej lahko v zelo veliko pomoč tudi pri preventivni uporabi. Dobro jih je nositi, če na primer v službi sedite cel dan. Mišice v mečih pri takšnem delu niso dovolj aktivne. Posledično se v nogah zadržuje kri. Nogavice so vam lahko v zelo veliko pomoč. Za še boljši učinek svoje sedeče delo večkrat na dan prekinite. Naredite nekaj vaj, ki bodo pomagale pognati vensko kri po nogah.

Poletne kompresijske nogavice
Kompresijske nogavice poskrbijo za prekrvavitev nog

Izdelek se za preventivno nošnjo s strani strokovnjakov priporoča tudi vsem tistim, ki skozi cel dan večinoma le stojijo. Hoja učinkovito spodbuja cirkulacijo krvi s pomočjo meč. Če pa dlje časa stojite v eni poziciji, se učinkovitost tovrstnih mišic lahko zelo hitro kar precej zmanjša. Z uporabo nogavic so noge veliko manj utrujene. Stoječe delo je še posebej značilno na primer za delavce v trgovini, proizvodnji, bolnici.

Kompresijske nogavice so dobrodošle tudi pri ljudeh, ki se profesionalno ali pa rekreativno ukvarjajo s športom. Takšen kos oblačila sicer ne bo pripomogel, da boste na primer hitreje pretekli večje razdalje, kljub temu pa vam bo kar se da učinkovito pomagal pri okrevanju po treningu oziroma pri zmanjševanju morebitnih bolečin. Nogavice so priporočljive tudi za osebe, ki veliko potujejo. Dolgotrajno sedenje med vožnjo lahko izjemno poveča možnost za nastanek globoke venske tromboze oziroma krvnih strdkov.

Poletne kompresijske nogavice

Najverjetneje vam niti na misel ne pride, da bi poleti v največji vročini nosili kompresijske nogavice. Kljub temu pa so strokovnjaki povsem drugačnega mnenja. Takšno opremo je treba uporabljati tudi v poletnem času. Ravno v tem obdobju leta je namreč največja možnost za poslabšanje stanja vaših žil.

YouTube video
Video: Kako obuti kompresijske nogavice?

Poleti lahko nosite model z odprtimi prsti. Stopala bodo na ta način lahko veliko bolje dihala. Izjemno pomembno je še to, da nosite kakovostni izdelek, ki je narejen iz čim več bombaža.

Kakovostna opornica je najboljša zaščita za koleno

Opornica za koleno je neke vrste preventivni ukrep za ohranjanje zdravega kolesa ter za preprečevanje poškodb. Navadno se takšen izdelek označuje kot zaščitna oprema in je najboljši način za učinkovito zaščito kolena.

Opornica za koleno
Opornica za koleno nudi oporo togemu, šibkemu ali poškodovanemu kolenu

Kolenska opornica lahko ob padcu ali udarcu v koleni absorbira silo udarca in tako precej zmanjša učinek sile. Opornica vam tako pomaga preprečevati tudi resnejše poškodbe. Ob morebitnih poškodbah pa vam vsekakor zagotovi veliko krajši čas okrevanja.

Materiali kolenskih opornic

Na trgu vam je na voljo kar nekaj različnih tipov opornic za koleno. Izdelki so lahko narejeni iz različnih tkanin, na primer iz bombaža, neoprena. Izbira materiala je zlasti odvisna od tipa opornice. Nekatere med njimi imajo na primer še dodatne obloge za zaščito kolena.

Pri izbiri opornice za koleno ne bodite pozorni samo na materiale, temveč tudi na proizvajalce. Ne nazadnje je od njih odvisna kakovost pa tudi cena.

Uporaba kolenskih opornic

Opornica za koleno oziroma kolenčnih se praviloma najpogosteje uporablja v preventivne namene v športu ali pa na delovnem mestu. Za slednje je še posebej priporočljivo, če pogosto klečite na tleh, na primer v gradbeništvu. Opornica je izdelana torej tako, da odlično absorbira udarce ter ščiti pred travmatičnimi poškodbami. Obenem nudi dobro zaščito pred poškodbami.

Ena od raziskav je celo dokazala, da lahko kolenska opornica znižuje možnost poškodbe za kar 50 %. To dokazuje, da so kolenčniki resnično eden od najboljših preventivnih ukrepov za naša kolena.

Povečanje učinkovitosti dela z uporabo opornice za koleno

Eden od dobrih razlogov za uporabo kolenčnika je tudi ta, da lahko izjemno povečuje učinkovitost pri delu. Še posebej je to značilno za vse poklice, ki temeljijo na opravljanju dela na tleh. Z nošenjem kolenčnika se zmanjša bolečina v kolenih. To v praksi pomeni, da svoje delo lahko opravljate bistveno dlje časa kot sicer.

Opornice za koleno zelo izboljšujejo tudi učinkovitost atletov, športnikov na sploh, tudi vojakov. Takšen izdelek jim namreč zagotavlja varno ter samozavestno opravljanje njihovega dela.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.