Zagotovimo najboljše zdravje svojih oči

Okulistični pregledi

Otroci se močno zanašajo na svoj vid za opravljanje raznovrstnih aktivnosti in šolskih nalog. Potrebujejo pa ga tudi za igranje, opazovanje sveta in učenje različnih veščin. Na žalost se je v zadnjih letih pojavila prava epidemija kratkovidnosti pri otrocih in odraslih. To je bolezen oči, ki ji pravimo miopija.  Povzroča pa slabo vidljivost oddaljenih predmetov. Tako so bližnji predmeti jasno vidni, oddaljeni pa so zamegljeni.

Ookulistični pregledi
Ookulistični pregledi za odrasle so priporočeni na vsaki 2 leti

Otroci nujno potrebujejo kvaliteten vid na kratke in dolge razdalje. Nezdravljena miopija sčasoma lahko močno napreduje. Tako je možno, da bo naš otrok v poznih najstniških letih izgubil velik del svojega vida. To pa močno zniža kakovost življenja našega otroka, saj bo veliko težje opravljal šolske dolžnosti, naredil izpit za vozilo, se učil novih veščih ipd. Omenjeno stanje je najlažje prepoznati z okulističnim pregledom, ki zazna nepravilno obliko oči. Zdravljenje pa se lahko prične z uporabo primernih očal, leč ali refrakcijsko kirurgijo.

Preberite si še naslednji članek: Plastična kirurgija je kot samostojna veda sorazmerno mlada

Plastična in rekonstrukcijska kirurgija je kirurška stroka, ki se ukvarja z operativnim popravljanjem prirojenih in pridobljenih nepravilnosti in deformacij v videzu in funkciji posameznika s pomočjo premestitve ali presaditve tkiv ter uporabe umetnih vsadkov.

Osnovni pregledi vida niso zadostni za pravilno diagnozo

Večina bolezni oči sčasoma napreduje do hujše oblike. Poleg tega pa je popolnoma možno, da kljub bolezni vidimo dovolj dobro, da ne razmišljamo o obisku očesnega zdravnika. Osnovni pregledi oči so izredno preprosti. Namenjeni so splošni oceni kakovosti vida. Ne podajo pa nam pomembnih podatkov zdravja različnih komponent naših oči.

YouTube video
Video: Pregled vida opravlja tudi optika Moj Optik

Okulistični pregled pa je veliko bolj natančen. Zdravnik za oči ali optometrist je izkušen strokovnjak, ki s posebnimi napravami pregleda zunanjost in notranjost naših oči. Tako lahko zazna različne težave in razvijajoče se bolezni, ki še ne kažejo simptomov. Če pa potrebujemo progresivna očala, leče ali druge pripomočke za vid, nam te izdela optik. Zadolžen je za izdelavo in preverjanje primernosti pripomočkov za izboljšavo vida.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.