Astma

Kakšna bolezen je astma?

Astma je bolezen, ki pomeni stalno vnetje dihalnih poti. Dejansko gre za kronično vnetje malih dihalnih poti, katere se pod vplivom določenih snovi zožijo, kar povzroči tudi oteženo dihanje. Včasih lahko pride do zoženja povsem spontano, včasih pa kot posledica uživanja zdravil. Astma se največkrat pojavi pri osebah, katere imajo bolj občutljive bronhije in se le ti prehitro vzdražijo. Pri astmi je pomembno, da je hitro odkrita, saj imajo bolniki v nasprotnem primeru vseskozi kakšne zdravstvene težave in so zaradi njih pogosto v bolniškem staležu. To pa se zgodi predvsem zaradi tega, ker ne vedo, da imajo astmo in simptomov le te ne obvladujejo ali uspešno zdravijo.

SIMPTOMI

Eni najpogostejših pokazateljev astme so tiščanje v prsnem košu, piskanje v prsih, otežen izdih, suh kašelj, težje dihanje med telesnim naporom in ponoči. Glavne vzroke za astmo ni mogoče točno določiti, je pa to obolenje neposredno povezano z raznimi alergijami, še zlasti, ko gre za večjo izpostavljenost nekaterim alergenom. Simptomi pa se ne pojavljajo samo podnevi, ampak so moteči tudi ponoči. Pojavijo se nekje okoli 2. ure zjutraj in trajajo do 6. ure. V tem primeru se lahko pojavi hud kašelj, ki vam ne da spati ali pa se zbudite z občutkom tiščanja v prsih.

ZDRAVLJENJE

Ali gre za astmo ali ne bo potrdil vaš osebni zdravnik in kasneje tudi pulmolog. Preden je diagnoza postavljena pa morate opraviti določene preiskave, katere vključujejo alergološke teste in preiskave pljučnih funkcij. Samo zdravljenje astme mora potekati neprekinjeno in biti pod stalnim nadzorom, saj lahko le na tak način astmo spravimo v meje normale. Cilj zdravljenja je življenje brez prej omenjenih težav, ki se pojavijo zaradi astme. Za zdravljenje se zdravniki poslužujejo tudi nekaterih zdravil. Vrsta zdravila pa je odvisna od resnosti obolenja posameznika. Obstajajo namreč različna zdravila tako v obliki pršilcev, kot tudi tablete in injekcije. V splošnem se zdravila delijo v dve skupini in sicer poznamo preprečevalce, kateri delujejo protivnetno in olajševalce – ti pa sprostijo mišica bronhijev in tako zmanjšajo zaporo dihalnih poti.

Astma lahko privede do resnih zdravstvenih težav, zato je potrebno biti pozoren. Če opazite, da podnevi pogosto kašljate, da kašelj in dihanje spremlja piskanje, zasoplost ter stiskanjem v prsnem košu, pomislite na astmo in se nemudoma odpravite k zdravniku!

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.