Levkemija

LEVKEMIJA

Levkemija ali belokrvnost je rak kostnega mozga.

Obstaja več različnih vrst levkemije in prav pri vseh se v kostnem mozgu kopičijo nenormalne in nezrele bele krvničke, ki se hitro razraščajo. Ravno zaradi nenadnega razraščanja rakavih krvničk, katere motijo tvorbo normalnih rdečih in belih krvničk, se nato pojavijo podkožne krvavitve, pojavijo pa se tudi znaki anemije. Navadno so okužene bele krvničke kostnega mozga, bele krvničke v obtočilih ter tiste v bezgavkah in vranici. V večini primerov se te nato širijo po telesu ter povzročajo povečanje vranice, jeter in nenazadnje tudi bezgavk. Kot smo že omenili, obstajajo različne vrste levkemije, dve glavni pa sta akutna in kronična levkemija. Za akutno, katera je lahko mieloidna ali limfoblastna, je značilen hiter in nenadzorovan razvoj simptomov.

Kronična limfatična levkemija

Je najpogostejša vrsta levkemije pri odrasli osebi, pri kateri se simptomi razvijajo več let. Ta oblika levkemije se pogosteje pojavlja pri moški populaciji in večinoma prizadene starejše od 55 let. V sodobnem času je mogoče to bolezen odkriti že dovolj hitro, pogosto že tako zgodaj, ko še zdravljenje morda niti ni potrebno. Bolnik lahko s tem bolezenskim stanjem ob uspešnem poteku zdravljenja preživi tudi nekaj deset let, v splošnem pa je ta bolezen neozdravljiva.

SIMPTOMI

Levkemija na samem začetku načeloma ne povzroča nobenih težav, zato je večinoma odkrita ob povsem naključnih zdravniških pregledih. Sčasoma pa se pojavijo tudi nekateri simptomi, na podlagi katerih je mogoče sklepati, da gre za obliko levkemije. Najpogostejši so nočno potenje, hujšanje, ponavljajoče se okužbe, povišana telesna temperatura in krvavitve (iz dlesni, nosu, v urinu). Pojavljajo pa se še nekateri drugi, kot na primer, povečane bezgavke (pod pazduho, v vratu, dimljah in trebuhu), utrujenost, občutek polnosti v trebuhu (povečana vranica).

ZDRAVLJENJE

Ob pojavu tipičnih simptomov, zdravnik najprej opravi določene preiskave in nato stvar prepusti onkologu. Ta s pomočjo preiskave ugotovi ali gre za splenomegalijo (povečana vranica), trombocitopenijo (zmanjšanje krvnih ploščic), limfadenopatijo (povečane bezgavke), anemijo (zmanjšanje rdečih krvničk) ali hepatomegalijo (povečanje jeter) in nato na podlagi rezultatov preiskav določi tudi ustrezen potek zdravljenja. V hujših primerih, je edini način za preživetje presaditev kostnega mozga.

Levkemija je resno zdravstveno stanje, ki tudi psihično občutno vpliva na stanje posameznika. Kljub temu, da gre za resno in zaskrbljujočo zadevo, pa je bistveno, da pravočasno poiščete pomoč pri zdravniku. Pri vsem tem pa je najbolj pomembno tudi to, da ostanete pozitivni in ne izgubite upanja.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.