Luskavica

Kaj je luskavica in kako jo zdraviti?

Luskavica se kaže v obliki izpuščajev na koži in je kronična vnetna bolezen. Ti izpuščaji imajo ostro omejena luskasta in pordela žarišča, prekrita s srebrnobelimi luskami. Najpogostejša mesta izbruha luskavice so kolena, komolci, trup, hrbet in lasišče, vendar pa ni omejena samo na omenjeno ampak se lahko razširi tudi na nohte in sklepe. Poznamo štiri vrsti luskavice – luskavica v lehah, luskavica v obliki kapljic, pustulozna ter inverzna luskavica. Za prvo so značilni zgoraj omenjeni simptomi.

Luskavica v obliki kapljic ali psoriasis guttata se pojavi večkrat pri najstnikih ter otrocih in sicer kot posledica bakterijskega vnetja zgornjih dihal. Prizadane predvsem predel hrbta ter trupa in traja okoli 4-6 mesecev, nato se vse skupaj poleže in se načeloma ne ponavlja.

Pustulozna luskavica so spremembe, ki so omejene predvsem na podplate in dlani, lahko pa se razširijo tudi na ostale predele telesa. Za to vrsto so značilna drobna žarišča, katera izgledajo kot gnojne pustule.

Inverzna luskavica pa se pogosteje pojavlja pri starejših, izpuščaji oziroma žarišča pa se pojavijo predvsem v telesnih gubah in na predelu pregibov. Tako prizadane območja dimelj, pazduh in območje pod dojko.

VZROKI ZA NASTANEK

Ti žal niso znani, je pa res, da gre v določenih primerih za družinsko nagnjenost. Na izbruh luskavice lahko vplivajo poškodbe, stres, okužbe, antidepresivi, zdravila za krvni tlak, itn. Na njeno poslabšanje pa lahko dodatno vpliva še prekomerno uživanje alkohola. Potrebno je vedeti, da je luskavica bolezen, ki ni nalezljiva! Veliko ljudi se izogiba obolelim z luskavico, saj se bojijo, da bi se nalezli tudi sami.

ZDRAVLJENJE

Veliko obolelih oziroma psoriatikov ima zaradi luskavice pogosto težave s sklepi. Lahko gre za prizadete dele na rokah, nogah, sklepe v medenici ali predelu hrbtenice ter drugod po telesu. V takih primerih lahko pride tudi do psoriatičnega artritisa, ki pa se najpogosteje pojavi med 35. ter 45. letom. Za to stanje je značilen klobasasti prst – gre za vnetje in oteklino sklepov določenega prsta. Poleg tega je v večini primerov deformiran tudi noht. To obolenje zdravijo revmatologi. Luskavice ni mogoče trajno ozdraviti, saj gre za ponavljajočo vnetno bolezen. Obolele predele lahko zdravimo in blažimo vnetja z raznimi mazili, antibiotiki in nenazadnje tudi s pomočjo UV svetlobe. Kakšno zdravljenje je najustrezneje, pa bo določil strokovnjak.

V kolikor sumite na artritis, nikar ne odlašajte z obiskom pri revmatologu, saj lahko predolgo čakanje ali nezdravljenje problema vodi tudi v invalidnost – tega pa si ne želite kajne?

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.