Možganska kap

MOŽGANSKA KAP

Slaba prekrvavitev možganov lahko vodi v možgansko kap!

Možganska kap je nenadna in nastane v osrednjem živčevju takrat, ko so možgani slabo prekrvavljeni in je njihovo delovanje moteno več kot en dan. Možgani namreč potrebujejo dober pretok krvi, saj jim le ta dovaja kisik. V primerih ko pa je krvni obtok zaradi kakšne zamašitve v možganih moten, nastopi v tistem delu možganov smrt celic ali možganska kap. Ločimo manjšo možgansko kap, pri kateri simptomi izginejo v zelo kratkem času (v nekaj dneh, tednih), znotraj možgansko krvavitev, katera je krivec za pojav kapi v določenem delu. Tretja pa je tako imenovana ishemična možganska kap, katera nastane, ko prekinitev krvnega obtoka traja tako dolgo, da na možganih povzroči trajno okvaro.

VZROKI ZA NASTANEK IN SIMPTOMI

Najpogostejši vzrok za nastanek možganske kapi je krvni strdek ali tromboza. Poleg tega pa obstajajo še nekateri drugi dejavniki tveganja, kot so sladkorna bolezen, povišan holesterol, visok krvni pritisk, embolija (ko odtrgan del krvnega strdka zamaši manjše možganske arterije) in možganska krvavitev. Možgansko kap prepoznamo po nekaterih tipičnih simptomih, ki se lahko pri pacientu pojavijo v nekaj sekundah ali po nekaj minutah – njihov pojav je odvisen od lokacije prizadetega območja. Najpogostejši simptomi so otrplost in nezmožnost premikanja ene strani telesa, šibkost, nerodnost, tresavica, motnja vida, nerazločen govor in težave z izražanjem, omotica, bruhanje, izguba zavesti ali koma. Da bi se prepričali ali je nekoga res prizadela možganska kap, imamo na voljo različne metode. Osebo lahko preverimo s pomočjo govora in sicer sami podamo enostavno poved, katero mora ponoviti. Zdrava oseba bo ponovila brez problema, oseba, katero je prizadela možganska kap pa bo stavek težko ponovila ali ga sploh ne bo znala ponoviti. Prav tako lahko bolnika prosimo naj se nasmehne – ena stran povešena nakazuje na možgansko kap. Podobno je pri dvigu rok v višino ramen – osebi prizadeti zaradi možganske kapi bo ena roka takoj omahnila, medtem, ko bo zdrava oseba brez problema roke držala v tem položaju nekaj trenutkov.

ZDRAVLJENJE

Ko enkrat prepoznamo simptome možganske kapi, je bistveno kako hitro bomo ukrepali. Najbolje je, da v hipu pokličete rešilca ali pa osebo kar sami odpeljete v najbližjo bolnišnico, kjer bodo ustrezno poskrbeli zanjo.

Možganska kap je zelo resna zadeva, zato šteje vsaka minuta. Nekatere možganska kap prizadene do take mere, da jim žal ni pomoči, druge pa malo manj in imajo možnost preživetja. Zato hitro ukrepajte in rešite življenje!

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.