Pljučnica

Pljučnica ni le močnejši prehlad ampak pomeni vnetje drobnih pljučnih mešičkov!

Zaradi omenjenega vnetja pa se v mešičke izločata tekočina in gnoj, zaradi česar je otežkočen prehod kisika v kri. V začetni fazi se pljučnica navadno »naseli« le na del pljuč, v hujših primerih pa lahko zajame tudi obe pljučni krili. Najpogosteje se pljučnica pojavi pri bolnikih, ki bolehajo za rakom pljuč, kadilcih ali pri tistih z obstruktivno pljučno boleznijo. Pri otrocih pa nastane kot posledica oziroma zaplet pri otroških boleznih, kot so ošpice ali oslovski kašelj. Tako so v največji nevarnosti, da zbolijo za pljučnico ravno dojenčki, starejše osebe ter osebe, katere imajo močno oslabljen imunski sistem. Povzročitelji pljučnice so bakterije in virusi, ki se lahko razvijejo ob morebitni okužbi dihal, gripi ter v primeru noric in podobno.

SIMPTOMI

Bakterijska pljučnica je prepoznavna po različnih simptomih, kateri se navadno razvijejo že po nekaj urah. Eni najpogostejših simptomov, ki se pojavijo so kašelj s krvavim ali rjasto obarvanim izločkom, bolečina v prsih pri dihanju, zadihanost v mirovanju, zmedenost, blodnje ter visoka vročina. Pri otrocih in starih ljudeh, je potrebno biti bolj pozoren na znake, saj so manj očitni. Otroci, ki so zboleli za pljučnico navadno bruhajo in imajo visoko vročino, katera vodi tudi v vročinske krče. Pri starejših pa je eden bolj vidnih simptomov zagotovo nenadna zmedenost.

ZDRAVLJENJE

Zdravljenje pljučnice je v prvi vrsti odvisno od same oblike bolezni in njenega povzročitelja. Kako bo potekalo zdravljenje pa seveda določi osebni zdravnik oziroma specialist. Slednja lahko bolezen prepoznata že, ko poslušata vaše dihanje, žal pa s to preprosto preiskavo ne moreta napovedati koliko je bolezen napredovala, zato temu sledi rentgen pljuč. V kolikor gre za hujšo obliko bolezni, se ta navadno zdravi v bolnišnici, v bolj blagih primerih in pri osebah z dobrim imunskim sistemom pa se lahko bolezen zdravi kar doma s pomočjo ustreznih anbtibiotikov. V kolikor gre za virusno pljučnico, navadno zdravniki predpišejo zgolj zdravila za zbijanje vročine in protibolečinska sredstva.

Tako kot pri nekaterih drugih obolenjih, pa se je z ustrezno preventivo mogoče tudi pljučnici izogniti. Najbolj ustrezne metode za to so cepljenje proti gripi, dosledna higiena rok, opustitev kajenja, počitek v primeru prehlada, zadostna hidracija telesa, ipd. Pljučnica ni mačji kašelj in se lahko ob neustreznem zdravljenju konča tudi tragično, zato jo velja jemati resno in ukrepati pravočasno. Pravijo, da je preventiva boljša kot kurativa, zato upoštevajte dane nasvete!

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.