Alhokolizem in stres

alkoholizem in stres

Današnje življenje je mnogo bolj kompleksno, kot so ga imeli ljudje še manj kot stoletje nazaj. K temu prispeva vedno večja odvisnost od tehnologije, želja po doseganju uspeha, socialna pričakovanja, družbene norme in še drugi dejavniki. Prevelika količina negativnih čustev, stresnih izkušenj in žalosti lahko negativno vplivajo na psiho-fizično stanje posameznika. Zato se lahko pojavi alkoholizem, kot delni ali celotni pobeg od življenja, ki mislimo, da mu nismo kos. Pomembno je razumeti, da je vedno na voljo pomoč. Nikoli pa ne potrebujemo skozi težave iti sami, saj nam lahko že preprost pogovor močno pomaga.

Zakaj je moderno življenje tako stresno?

Ljudje smo si izoblikovali družbo, kjer smo odstranili vse ali večino nevarnosti, ki so pestili naše prednike. Tako se ne bojimo divjih zveri, pomankanja hrane, sovražnih plemen in večino bolezni. To je povzročilo velik razvoj umetnosti, kulture in ugodnega bivanja za mnoge generacije. Slabost pa se je pokazala v tem, da smo postali sami sebi največje breme. Tako se potegujemo z drugimi sovrstniki za službene položaje, bivalni prostor in razne človeške dobrine. Poleg tega pa družba od nas pričakuje, da bomo zgled mlajšim in starejšim od sebe.

Perfekcionizem je osebnostna lastnost
Perfekcionizem je osebnostna lastnost, za katero so značilna visoka pričakovanja in standardi. Perfekcionistične težnje so lahko ali pa tudi ne simptom obsesivno-kompulzivne motnje.

Lahko bi rekli, da vlada perfekcionizem v podzavesti naše civilizacije. Tako smo vedno pod različnimi pritiski, da nekaj naredimo najbolje, tudi če za to nimamo sredstev, časa ali znanja.

Alkoholizem predstavlja navidezno rešitev od neprestanega stresa

Človeški možgani so zelo občutljiv organ. Obenem pa še dandanes vemo o njihovem delovanju bolj malo. Različni znanstveniki s področja psihoterapije, nevrokirurgije in drugih ved so šele v zadnjih nekaj desetletij nam omočili boljšo predstavo delovanja možganov. Znano pa je, da pravilno delujejo le, ko imajo na voljo uravnovešeno količino različnih kemikalij in drugih procesov. Ko se ta delikatna struktura podre, lahko to vodi v alkoholizem, depresijo in mnoge druge težave. Zato je ključnega pomena, čimprej poiščemo pomoč, če trpimo.

poiščite pomoč, če vas težave vodijo v alkoholizem
Če trpimo, je ključnega pomena, da čimprej poiščemo pomoč in si ne lajšamo težav z alkoholizmom in podobnimi oblikami zasvojenosti, ki dolgoročno ne rešijo težav, ampak stanje samo poslabšujejo.

Pitje alkohola nam morda lahko ponudi omejeno olajšavo pred različnimi težavami. Drugače rečeno, olajša bolečino, stres, depresijo in druge težave, ki jih izkušamo. Hitro pa lahko to vodi v alkoholizem, ki še poglobi že obstoječe težave in privabi v naše življenje nove. Zato ne predstavlja rešitve na dolgi rok, saj je to mogoče doseči le z dejanskim soočenjem z izzivi.

Kaj je perfekcionizem?

Današnje življenje je brez dvoma izredno stresno za mnoge ljudi. Nekatere posamezniki pa želijo doseči in narediti vse na najbolj popoln način, kot je mogoče. Temu tudi pravimo perfekcionizem, ki ga družba vidi kot pozitivno lastnost. Načeloma to je pozitivna lastnost, če jo je mogoče obvladovati.

perfekcionizem presega meje razumnega pričakovanja
Perfekcionizem velja za osebnostno lastnost in se ne šteje za samostojno osebnostno motnjo, vendar je perfekcionizem lastnost, ki jo pogosto opazimo pri obsesivno-kompulzivni osebnostni motnji.

Hitro pa preseže meje razumnega in pričakovanega. Tako se posameznik počuti žalostno, obremenjeno in celo morda nesposobnega dosegati željene rezultate. Ob dolgotrajnem stresu, pa lahko tudi razvijemo različne psihične in fizične težave, kar je zelo resno stanje.

Skrivanje skrbi in težav

Iskanje pomoči je v današnji družbi še vedno velik tabu. Vsak izmed nas od časa do časa potrebuje sočloveka za pogovor. S psihoterapijo pa se lahko tudi reši zelo velike težave, saj se ozavesti glavni vzrok ali vzroki, ki povzročajo depresijo, žalost ter tako naprej. Obsesivni perfekcionizem je lahko zelo škodljiv za naše odnose, družbeno življenje ter splošno zdravje. Ima pa tudi močno povezavo z odvisnostjo od alkohola, saj lahko neuspehe pričnemo utapljati v pijači. Nič ni narobe, če želimo dosegati odlične rezultate v osebnem in poslovnem življenju. Težava nastane takrat, ko smo ujeti v nerealna pričakovanja, si postavimo previsoke standarde in zato menimo, da nismo dovolj dobri. 

Poznamo tri glavne vrste perfekcionizma, ki so:

  • Družbeni 

To je vrsta perfekcionizma, kjer čutimo močan pritisk družbe, da dosežemo določene rezultate. Družba ima od nas pričakovanja ali je pričakovano, da nekaj dosežemo v omejenem časovnem roku.

  • Perfekcionizem od drugih ljudi

Mogoče ga je opaziti takrat, ko nekdo (partner, starši, prijatelji, služba) pričakuje, da nekaj dosežemo ali naredimo. Lahko bi rekli, da se od nas pričakuje perfekcionizem na eni ali več ravneh.

  • Samo-orientirani perfekcionizem

Zahtevamo od sebe le najbolje, tudi če tega ne moremo v realnosti doseči.

Kako prepoznamo, če smo perfekcionist?

Nepogosto ni, če nam v službi ali v domačem okolju kdo v šali reče, da želimo vedno popolne rezultate. Ali pa morda nam celo pravijo, da smo perfekcionist, ki mi ni para. To je lahko samo šala, lahko pa da bližnji ljudje okoli opazijo, da se pretirano ukvarjamo z malenkostmi, ki morda niso pomembne. Simptome obsesivnega perfekcionizma lahko opazimo:

  • Imamo visoke in pogosto nedosegljive cilje
  • Odnehamo na delu in projektih, kjer ne moremo zadovoljiti svojih pričakovanj ali biti najboljši
  • Skrivamo svoje neuspehe pred drugimi
  • Neradi tvegamo ali sprejemamo tveganja, če rezultati niso zagotovljeni
  • Velik občutek stresa, če ne poteka vse po naših pričakovanjih
  • Nezmožnost predaje naloge ali dela drugi osebi, saj pričakujemo, da je ne bodo dobro opravili

Obsesivni perfekcionizem ima lahko sčasoma velike negativne posledice na naši morali, samospoštovanju in fizičnem ter mentalnem zdravju. Zato je ključno, da se posvetujemo s strokovnjakom psihoterapevtom, ki nam bo najbolje znal pomagati.

Kako prekinemo odvisnost od alkohola?

Vsako zdravljenje se prične takrat, ko si priznamo, da imamo težavo in poiščemo pomoč. Prekinitev odvisnosti od alkohola je postopek pri katerem nam lahko pomaga psihoterapevt. Bližina ljudi, ki nas imajo radi, pa je neprecenljiva, saj se lahko k njim zatečemo po čustveno podporo. 

YouTube video
Samo pet minut – toliko bo trajalo, da premagate alkoholizem. Človek na Kitajskem kaže upanje iz pilotnega projekta, 36-letni Liu je bil zadnjih 15 let odvisen od alkohola. Oglejte si video, če želite izvedeti več o tem.

Psihoterapevt nam bo pomagal razviti nova orodja s katerimi se bomo borili proti alkoholizmu, ki nam povzroča razne težave. Vedno je potrebno se zavedati, da alkohol predstavlja pobeg od realnosti, nikoli pa ni rešitev. Ko ozavestimo težave, ki so nas pripeljale do zlorabe alkoholnih pijač, lahko naredimo načrt, kako se soočiti s težavami. Pogosto je tako, da lahko že s pogovorom razkrijemo glavno dejavnike oziroma težave. S strokovno pomočjo psihoterapevta pa naredimo ključne korake, ki nam bodo zagotovili okrevanje od omenjene težave.

Dejstvo je, da če trpimo mi, trpijo tudi ljudje, ki nas imajo radi. Naše življenje je resda smo v naših rokah, vendar moramo tudi misliti na ljudi, ki jih nehote s samouničevanjem prizadenemo. Če ozavestimo in pričnemo odpravljati svoje težave, pa smo lahko za zgled in v ponos mnogim drugim ljudem, prijateljem ter družinskim članom.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.