Depresija

DEPRESIJA

Depression

Depresija

Opažamo, da se v sodobnem času pri posameznikih vse bolj pojavlja depresija. Žal jo vse premalo ljudi jemlje resno, zaradi česar velikokrat pride do neželenih dogodkov.

Depresija predstavlja vrsto čustvene motnje pri človeku, katera pa se pri vsakem posamezniku kaže na povsem različne načine. Gre za zahrbtno bolezen, ki prizadane čovekovo psiho in čovekovo razpoloženje ter vedenje. V tem primeru ne gre le za muho enodnevnico oziroma le za kratkotrajno slabo voljo ali žalostno razpoloženje – gre za pojav, ki je dolgotrajen. Dejstvo je, da depresija vpliva na apetit, spanec, razmišljanje in doživljanje sveta okoli nas, prav tako pa je značilno za to bolezensko stanje, da se ljudje ne morejo prisiliti v boljše počutje. Gre za namreč nekaj močnejšega, nekaj kar jih obvladuje. Nekateri strokovnjaki depresijo označujejo kot bolezen sodobnega časa, za katero iz dneva v dan oboli vse več ljudi.

 

VZROKI ZA DEPRESIJO

 V splošnem na nastanek depresije vplivajo različni dejavniki. Najpogostejši so:

  1. Prirojene življenjske lastnosti in okoliščine: v kolikor je kakšen vaš bližnji sorodnik zbolel za depresijo, obstaja verjetnost, da bo depresija doletela tudi vas, zato genov v tem primeru ne gre zanemarit.

  2. Osebnostne lastnosti posameznika:  ljudje, ki so ranljivi in ne zaupajo vase, so bolj nagnjeni k depresiji.

  3. Življenjski dogodki: ti so najpogostejši vzrok za pojav depresije. Gre za nenadne dogodke in življenjske situacije, ki človeka dodobra pretresejo (smrt v družini, izguba službe ali partnerja, denarne težave, kronične bolezni, ipd.)

KAKO USPEŠNO ZDRAVIMO DEPRESIJO

 

V sodobnem času, ko so na voljo najrazličnejše sodobne metode in tehnologije, je stvar bolj enostavna kot v preteklosti. Pozitivno na uspešen potek zdravljenja vpliva tudi vse bolj obširno znanje o nevrokemičnih procesih, kateri pomagajo razumeti nastanek in sam potek depresije. Zdravniki in ostale strokovne osebe s pomočjo omenjenega opravijo potrebne raziskave na podlagi katerih lahko nato postavijo diagnozo in sam potek zdravljenja. Zdravljenje navadno poteka s pomočjo zdravil in psihoterapije. Kaj pomaga komu, je odvisno od stanja posameznika. Psihoterapija pomaga pri bolj učinkovitem spopadanju posameznika z življenjskimi problemi, medtem ko zdravila omilijo ali odpravijo nekatere bolezenske znake. Kako bo depresija zdravljena pa je, kot omenjeno, odvisno od posameznika in njegovega stanja.

 

Kot vidite predstavlja depresija resen problem, ki lahko za sabo pusti hude posledice, zato vam svetujemo, da morebitnih prvih znakov ne ignorirate, ampak se o svojih težavah takoj pogovorite s strokovnjaki. Bodite iskreni in razkrijte vse znake, ki se pojavljajo v vašem primeru – samo tako vam bodo pristojne osebe lahko uspešno priskočile na pomoč.

depresija

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.