Driska

Prepričani smo, da niste izjema in da nam lahko iz prve roke poveste kako izgleda driska, kajne?

Gre namreč, če se lahko tako izrazimo, kratkotrajno obolenje črevesja, ki pa se lahko pojavi že ob manjših spremembah pri hranjenju. Natanko pa nastane zaradi pospešenega prehajanja skozi črevesje, zaradi česar se zmanjša trdota blata. Driska načeloma ni nevarna in se jo s pravilnimi ukrepi lahko znebite že v nekaj dneh. V primeru, da driska traja manj kot 14 dni, potem govorimo o akutni driski, v primerih ko pa ta traja mesec dni in več, pa je govora o kronični driski. V slednjem primeru se v blatu poveča količina mineralov, v črevesju pa se zadržujejo neprebavljeni ostanki hrane, včasih celo kri. Velikokrat prične zaradi driske človek hujšati, izgubljati minerale in telesne tekočine, kar lahko pripelje do dehidracije telesa.

VZROKI ZA NASTANEK

Vzrokov za nastanek driske je veliko, najbolj pogosti pa so kakšne bakterije, paraziti ali virusi. Drisko lahko povzroči rotavirus, salmonela, intoleranca za laktozo ter gluten, avtoimunske bolezni črevesja, nepravilno delovanje trebušne slinavke, stranski učinki uživanja antibiotikov, odvajala, potovanje v kraje z nižjim standardom (potovalna driska), sistemske bolezni kot je cistična fibroza, funkcijske motnje, nepravilna prehrana ali kombinacija hrane, itd.

Zdravljenje driske je odvisno od njene intenzivnosti. V kolikor se je pojavila nenadoma, poskusite najprej s kakšnim čajem, ki zapira (šipek, borovnica) in dietno prehrano. V kolikor po nekaj dneh ti znaki ne oddidejo in je blato še kar tekoče, potem poskusite z uživanjem tablet Linex – te bi pri akutni driski morale pomagati. Sami si lahko pomagate še tako, da izgubljeno tekočino nadomestite z uživanjem rahlo soljene ali sladkane vode. Če še to ne pomaga, potem morate obvezno k zdravniku, kateri bo opravil potrebne preiskave in vam predpisal zdravljenje. A v kolikor v blatu opazite kri, imate hude bolečine in krče v predelu trebuha in v črevesju, potem morate, brez oklevanja, nemudoma k zdravniku! Da bi se izognili potovalni driski, katera se rada pojavi, ko potujemo v kraje s slabšim higienskim standardom, si že predhodno priskrbite ustrezna zdravila in pripravke, ki pomagajo proti njej, da vam le ta ne bo uničila dopusta.

Veliko ljudi driske ne jemlje resno in to je napaka! Driska morda sama po sebi ni nevarna, a potrebno se je zavedati, da lahko za seboj pusti nevarne posledice, v kolikor ni ustrezno in pravočasno zdravljena. Tako lahko povzroči dehidracijo, katera pa lahko nenazadnje vodi tudi v smrt, zato ne podcenjujte njene moči!

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.