Osteoporoza

Bolezen kosti – osteoporoza.

Osteoporoza je bolezen kosti, za katere sta značilna zmanjšana gostota in nastanek sprememb v njihovi strukturi. Zaradi omenjenega so te kosti slabše in bolj podvržene zlomom. Dejstvo je, da se lahko zlomijo že pri majhnih obremenitvah in poškodbah. Prav tako je osteoporoza vezana na spol – kar trikrat pogostejša je namreč pri ženskem spolu. Ljudje z osteoporozo so bolj nagnjeni k zlomom kolkov, zapestij, vretenc in nadlahtnic. Poznamo dva tipa te bolezni:

  1. Tip I je značilen za ženske v menopavzi, ko se občutno zmanjša nivo estrogena, kar povzroči redčenje kostnega tkiva. Ta tip je bolj značilen za ženske in se pojavi nekje med 50. in 70. letom.

  2. Tip II pa se pojavlja pri osebah starih nad 70 let. Tudi temu tipu so bolj podvržene ženske, značilno zanj pa je, da se stanjša zunanji del kosti in gobasti hrustanec v notranjosti.

VZROKI ZA NASTANEK IN SIMPTOMI

Osteoporoza naj bi se pojavila takrat, ko se v telesu poruši naravno ravnovesje in prične telo porabljati več kalcija kot ga lahko dejansko nadomesti. Po mnenju strokovnjakov obstajajo nekateri dejavniki, ki so pogosto vzrok za nastanek osteoporoze. Govorimo o genetsko pogojenih dejavnikih, kot so spol, starost, družinska obremenjenost, nizka telesna teža, drobna konstrukcija, etnični izvor. Potem so tu dejavniki življenjskega sloga – v tem primeru predvsem ciljamo na pretirano uživanje alkohola, pomanjkanje kalcija in vitamina D, telesno neaktivnost, prekomerno uživanje kofeina in kajenje. Na nastanek lahko vplivajo tudi nekatere bolezni, kot je na primer revmatoidni artritis in zdravila, kot so antiepileptiki, kortikosteroidi ter zdravila za zdravljenje raka prostate in raka dojke.

ZDRAVLJENJE

Začetno fazo zdravljenja predstavlja obisk pri zdravniku, kateri postavi ustrezno diagnozo in se nato na podlagi ugotovljenega odloči za ustrezno metodo zdravljenja. Večina zdravnikov najprej svetuje uživanje večjih količin mleka, nekateri predlagajo hormonsko nadomestno terapijo ali pa predpišejo ustrezna zdravila. Za zdravljenje poznamo namreč tri vrste zdravil – spodbujevalce gradnje kosti, zaviralce razgradnje kosti ter zdravilo, ki deluje na oboje hkrati. Ob uživanju predpisanih zdravil, bo zdravnik tudi redno spremljal stanje pacienta in v kolikor se izboljša, lahko navadno bolnik preneha z uživanjem nekaterih zdravil. Za zdravljenje oziroma za preventivo pa lahko delno poskrbimo tudi sami in sicer tako, da se dovolj gibamo, uživamo surovo hrano bogato z minerali ter z veliko klorofila. Priporočljivo je tudi dnevno izpostavljanje soncu vsaj 15 minut. Izogibati se je potrebno hrani, katera povzroča zakisanost in uživati zadostne količine vode.

Osteoporoza je res neprijetna nadloga, katero pa je z ustreznimi metodami mogoče nadzorovati in zdraviti!

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.