Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen – strah in trepet sodobnega časa.

Sladkorna bolezen ali diabetes je kronična presnovna bolezen in velja za eno najpogostejših kroničnih bolezni dandanes.  Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da ima sladkorno bolezen okoli 6,4 % odraslih po vsem svetu. Leta 2030 naj bi v Sloveniji za sladkorno boleznijo obolelo že 8,9% prebivalcev.  Strokovnjaki ocenjujejo, da je  v Sloveniji še neodkritih okrog 20 % sladkornih bolnikov.  Še vedno ni povsem znano kaj bolezen povzroči – morda so to geni, morda kaj drugega. Zanjo je značilno kronično nihanje ravni krvnega sladkorja, katerega telo nujno potrebuje za delovanje in pridobivanje energije. Pri sladkornih bolnikih trebušna slinavka ne tvori dovolj inzulina ali pa se njihova tkiva na inzulin ne odzivajo, kar povzroči povišanje krvnega sladkorja. Poznamo dva tipa omenjene bolezni – tip I in tip II. Sladkorna bolezen tipa I velja za avtoimunsko bolezen, katera se običajno razvije že ob rojstvu oziroma v rani mladosti. Medtem, ko se bolezen tipa II pojavi predvsem pri osebah starejših od 40 let, kaj jo povzroči pa žal še ni znano. Slednja se tudi razvija neopazno ter počasi in navadno lahko mine več let preden se pojavijo prvi simptomi.

SIMPTOMI

Ker gre za zahrbtno kronično bolezen, zelo dolgo znaki sploh niso opazni. Iz tega razloga je najbolje, da so osebe, ki imajo v družini sladkorno bolezen bolj pozorne na pojav le te. V glavnem so tipični pokazatelji bolezni povečano izločanje urina iz telesa in s tem povezana huda žeja, suha usta, nekontrolirana izguba kilogramov in megled vid. Če pri sebi opazite te znake, potem se takoj odpravite k osebnemu zdravniku, kjer bodo s pomočjo laboratorijskih preiskav ugotovili ali imate diabetes ali ne. V kolikor se bolezen ne odkrije pravočasno ali pa ignorirate omenjene simptome, lahko povišan nivo sladkorja v krvi vpliva na poslabšanje vida, na posameznikov spomin in nenazadnje povzroči tudi izgubo zavesti ali v najhujših primerih celo smrt.

ZDRAVLJENJE

Zdravljenje te bolezni je odvisno od tega za kakšen tip gre in kako je bolezen napredovala. Pri zdravljenju gre za nadzor nad hipoglikemijo ter hiperglikemijo, pri čimer se blažijo simptomi in tako posledično tudi zmanjša tveganje za morebitne zaplete. Bolniki, ki imajo sladkorno bolezen tipa I nujno potrebujejo zdravljenje s pomočjo inzulina v obliki injekcij. Bolniki, ki imajo bolezen tipa II v blažji obliki, pa lahko poskusijo stanje ublažiti s telesnimi aktivnostmi, ustreznimi dietami, ter seveda z zdravili, v kolikor prvi dve metodi ne pomagata. Sprva se bolezen tipa II poskusi zdraviti s tabletami, v kolikor to ne pomaga pa je priporočljiva kombinacija tablet in vnašanje inzulina s pomočjo injekcijskih igel. Vendar pa je, kot že rečeno, vse skupaj odvisno od posameznika.

Sladkorna bolezen je nekaj kar velja vzeti resno in ukrepati takoj, ko se pojavijo prvi simptomi. Vsakršno odlašanje z obiskom pri zdravniku bo vse skupaj samo poslabšalo, saj bolezen ne bo izginila kar tako.

ZAKAJ JE SLADKORNO BOLEZEN SPLOH POTREBNO ZDRAVITI

Imeti povišan sladkor v krvi je neboleče, zato se veliko pacienov sprašuje, zakaj naj redno jemlje zdravila, injekcije.  Nezdravljenje previsokega sladkorja privede do mnogih zapletov in kroničnih bolezni. Delijo se na:

-mikrovaskularne zaplete: To so okvare drobnih žil in žilic.  Diabetična okvara žilic v očeh, ki lahko privede tudi do slepote.  Okvara žilja v ledvicah in v možganih.

oči        ledvice

-makrovaskularne zaplete: To so bolezni srca in ožilja Bolezni srca in ožilja so pri sladkornih bolnikih 3-5 krat pogostejši, kot če bolniki sladkorne bolezni nimajo.  Zdravstveni delavci rečejo tudi, da sladkorna bolezen žile postara za približno 15 let.

noga           noga2

Pri bolniki z nezdravljeno  sladkorno boleznijo pogosto pride do  amputacije udov, najpogosteje noge oz. stopala.

Da bi preprečili nastanek sladkorne bolezni lahko največ naredimo sami. Pomemben je zdrav življenski slog, redno gibanje,  sproščanje in balansiranje vsakodnevnega stresa, zdrava raznovrstna (polnovredna) prehrana in vzdrževanje normalne telesne teže.

SLADKORNA BOLEZEN V NOSEČNOSTI

Nosečnostna sladkorna bolezen ali gestacijski (nosečniški) diabetes je oblika sladkorne bolezni, ki se lahko pojavi le pri ženskah v nosešnosti.   Nosečnniški diabetes se pojavi  po 24 tednu nosečnosti zaradi hormonov, ki jih telo proizvaja v nosečnosti.  Vzroka, ki privedeta do povišane glukoze v krvi pri nosečnicah sta lahko 2. Prvi vzrok je, da zaradi hormonov v nosečnosti, trebušna slinavka ne proizvede zadostne količine inzulina. Drugi vzrok pa, da celice telesa proizvedenega inzulina ne morejo učinkovito izrabiti. Če se visoke ravni glukoze v krvi ne zdravi, to negativno vpliva na nosečnico kot tudi na razvoj otroka. Sladkorna bolezen v času nosečnosti se zdravi le z injekcijami različnih oblik inzulina.

diabetes

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.