Neplodnost

NEPLODNOST

Neplodnost je »trend« sodobnega časa – kruto, a resnično!

Žal je iz dneva v dan vse več primerov, ko pari nekaj let delajo na otroku in jim nikakor ne uspe. V takih primerih je lahko krivda na strani ženske ali moškega – natančno pa je to mogoče določiti s pomočjo posebnih preiskav. Sicer pa nikoli ne smemo govoriti o krivdi kot taki, ker si prav nihče sam ne izbere neplodnosti, zato je v takšni situaciji povsem neprimerno iskati krivca. Uradno govorimo o neplodnosti, ko par eno leto brez kakšne koli zaščite ne more spočeti otroka. Tudi pri neplodnosti poznamo dve stopnji – primarna in sekundarna. Primarna neplodnost je tista, ko pri paru še nikoli ni prišlo do zanositve, o sekundarni pa je govora v primeru, ko je ženska v preteklosti že zanosila, sedaj pa ne more več.

VZROKI IN SIMPTOMI NEPLODNOSTI

Vzroki se s pomočjo posebnih preiskav ugotavljajo tako pri ženski, kot tudi pri moškem. V primerih, ko je izvor neplodnosti neznan, je govora o nepojasnjeni neplodnosti. Za več kot polovico neplodnosti pri ženskah so krivi naslednji dejavniki:

  • Endometrioza,

  • debelost,

  • sindrom policističnih jajčnikov,

  • neprehodni jajcevodi.

Poleg teh, pa na neplodnost vplivajo tudi miomi, razvojne nepravilnosti maternice, starost ženske, obolenja ščitnice, sladkorna bolezen, spolno prenosljive bolezni, steroidi in antidepresivi.

Neplodnost pri moškem pa se pojavlja iz nekaterih drugih razlogov. Najpogosteje so to anatomske, hormonske ali imunološke motnje. Pri slednjih imunski sistem izdela protitelesa, katera pa napadajo lastne semenčice in na ta način zmanjšujejo njihovo sposobnost oploditve. Potem je pogost vzrok za neplodnost tudi zmanjšano število semenčic v izlivu. Ne toliko na neplodnost, temveč bolj na zmanjšanje kakovosti semenčic pa vpliva prekomerno uživanje alkohola, stres, kajenje, uživanje drog in kofein.

ZDRAVLJENJE

Zdravljenje neplodnosti poteka odvisno od vzrokov zakaj je do nje sploh prišlo. Ko je vzrok ugotovljen, se na podlagi tega postavi tudi ustrezna terapija. Danes je vedno večje »povpraševanje« po umetni oploditvi, saj le ta mnogim parom predstavlja edino upanje. V večini primerov se ta čez čas izkaže za uspešno, včasih pa žal tudi to ne pomaga.

Tisti, ki se s tem problemom niste soočili, si le težko predstavljate stisko v kakšni so se znašli pari, katere je prizadela neplodnost. Najhuje je, ko za nekoga enostavno ni pomoči in mu ne preostane drugega kot posvojitev otroka. Darujte spolne celice in nekomu narišite nasmeh na obrazu!

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.