Pomembnost rednih pregledov oči

Vsi ljudje se za opravljanje vsakodnevnih storitev močno naslanjamo na uporabo oči. Tako je zelo pomembno, da poskrbimo za njihovo zdravje. To lahko storimo s pravilno prehrano, izogibanjem naprezanju oči, zmanjšanjem izpostavljenosti računalniškim napravam ipd. Še bolj pomembni pa so okulistični pregledi. Temu je tako, saj nam omogočijo, da hitro opazimo razvoj bolezni in druge težave, ki nam lahko povzročijo veliko nevšečnosti v prihodnosti. Pregledi so enako pomembni za odrasle, kot tudi za otroke, saj brez kvalitetnega vida imamo vsaj deloma oteženo življenje.

Okulistični pregledi
Pregledi so enako pomembni za odrasle, kot tudi za otroke, saj brez kvalitetnega vida imamo vsaj deloma oteženo življenje.

Bolezni oči so vedno bolj pogoste

Dandanes je možno opaziti, da ima vedno več otrok težave z očmi. Tako kratkovidnost oziroma miopija postaja bolezen, ki dosega pandemične razsežnosti. To je izredno škodljivo za otroke, saj jim preprečuje uživanje v igranju s prijatelji, raziskovanju sveta, razvijanje hobijev ter učenje. Optik lahko hitro opazi znake miopije tudi pri najmlajših otrocih. Tako lahko pričnemo omenjeno stanje zdraviti še preden se razvije v hudo bolezen, ki lahko poškoduje oči. 

Tako tudi preprečimo, da bi naši otroci pri odraščanju razvili bolezni oči, ki jim lahko močno poslabšajo kvaliteto življenja v prihodnosti.

Optik lahko hitro preveri zdravje oči

Pri okulističnih pregledih se moramo zavedati, da obstajajo dve glavni vrsti. Prvi je splošen pregled, ki je namenjen preverjanju splošnega vida. Opravi ga šolski pediater, osebni zdravnik, prostovoljec v okulistični kliniki ipd. To je zelo osnoven test, ki ne povzame samega zdravja naših oči. Tako ni možno razumeti globljih razlogov, ki povzročajo določene težave. Obenem pa tudi ni možno opaziti razvijajočih bolezni v očeh. 

Okulistični pregled
Dandanes je možno opaziti, da ima vedno več otrok težave z očmi

Pregled pri optiku je najbolj obsežen in celovit pregled naših oči, ki nam lahko pove veliko o našem splošnem zdravju. Za to pa je potrebno veliko znanja, ki si ga lasti optik, kot tudi posebna oprema in inštrumenti. 

Odkrijmo druge bolezni z okulističnim pregledom oči

Dejstvo je, da so oči zelo občutljiv organ. To pa ima tudi eno veliko prednost – , da odražajo zdravstveno stanje našega telesa. Tako je možno, da nam bo optik odkril diabetes, visok krvni pritisk, previsok holesterol, tumorje, avtoimunske bolezni idp. Možno je tudi, da se na podlagi zdravja oči postavi osnovno diagnozo težav s ščitnico in drugimi organi.

Optik
Optik bo prek različnih meritev, testov in inštrumentov hitro odkril vse možno težave, ki grozijo zdravju naših oči.

Najbolj pogosto lahko optik odkrije diabetično retinopatijo. To je bolezen, ki je posledica diabetesa. Povzroči poškodbe žilic v očeh, ki hranijo tkivo občutljivo na svetlobo. To se nahaja v zadnjem delu očesa oziroma v mrežnici. Ko se omenjeno stanje prvič pojavi, je zelo pogosto, da ne čutimo simptomov. Ko pa bolezen postane resna, pa pričnemo izgubljati vid.

Glavkom je zelo težko odkriti

Glavkom ali zeleno mreno je zelo težko odkriti. Temu je tako, saj se pri nastajanju bolezni ne opazijo nikakršni simptomi. Bolezen pa tako neodkrito napreduje do te mere, da lahko deloma ali popolnoma izgubimo vid. Znake nastajanja glavkoma lahko odkrijemo samo z okulističnim pregledom. Tako je možno omejiti ali popolnoma zaustaviti škodo, ki bi jih naše oči utrpele zaradi omenjene bolezni.

YouTube video

Zgodnje zaznavanje visokega krvnega pritiska v očeh je zelo pomembno, saj je to prvi znak, da imamo težave z glavkomom. Osnovni pregledi oči pa ne morejo odkriti dejanskih bolezni, ki nastajajo v naših očeh. Zato je zelo pomembno, da to nalogo zaupamo optiku. Ta bo prek različnih meritev, testov in inštrumentov hitro odkril vse možno težave, ki grozijo zdravju naših oči.

Otroci potrebujejo dober vid za šolo

Naši otroci se večinoma učijo preko opazovanja sveta. V šoli pa potrebujejo dober vid, da opravljajo raznovrstne naloge. Dandanes pa lahko opazimo vedno večje število šolskih otrok, ki imajo težave z očmi. Temu tudi pripomore, da preživijo vedno več časa za računalniškimi napravami, kot tudi nepravilna prehrana. To je tudi razlog, da so okulistični pregledi za otroke nujno pomembni.

Priporočljivo je, da se prvi pregled opravi pri šestih mesecih starosti. Nato pa se nadaljuje vsako leto ali na vsaki dve leti.

Poslabšanje vida pri odraslih

Človeško telo postaja z leti bolj šibko. To pa tudi velja za naši oči. Možno je, da bomo pri starosti 40 in več let opazili prve znake težav z našimi očmi. To je lahko makularna degeneracija, daljnovidnost, siva mrena ipd. Te bolezni ne potrebujejo biti nevarne, saj jih lahko s pregledom pri optiku hitro zaznamo in pričnemo zdraviti. Okulistični pregledi so še posebej pomembni za ljudi, ki so starejši od 60 let. Statistika kaže, da je pri več kot polovico primerov, ko oseba izgubi vid, bilo možno to preprečiti s pravilnim pregledom. 

Vrhunske optike lahko zasledimo na www.mojoptik.si. Na spletni strani pa je tudi bogat vir raznovrstnih člankov, ki se nanašajo na zdravje oči.

Preberite si še naslednji članek z naslovom: Gripa

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.