Pravočasno zdravimo vnetje dlesni, da obdržimo zobe

Zaradi nepravilne ustne higiene in dednosti prihaja do vnetja dlesni in drugih težav z zobmi. Med ščetkanjem na začetku rahlo krvavimo, dlesni pa so pordele. Sčasoma med umivanjem prihaja do hujših krvavitev, dlesni so čedalje bolj vnete in otekle, prihaja pa lahko tudi do majavosti in izpadanja zob. Bolezen parodontoza je zelo pogosta in prizadene čedalje mlajše skupine ljudi.

Vnetje dlesni
Zaradi nepravilne ustne higiene in dednosti prihaja do vnetja dlesni in drugih težav z zobmi. Zaradi vnetja dlesni najpogosteje obiščemo zobarja.

Bolezni zob in kako jih prepoznati

Bolezni zob in dlesni so pogoste in imajo precej jasne kazalce. Bolezni ločimo na:

  • gingivitis,
  • obzobne žepe,
  • parodontozo.

Gingivitis ali vnetje dlesni 

Vnete, pordele in na dotik krvaveče dlesni so prvi znak prihajajočega vnetja dlesni ter morda nastanka drugih bolezni. Gingivitis nastane zaradi plaka ali zobne obloge, ki draži dlesen. Navkljub pogostemu ščetkanju, obloga ne odpade s sklenine. Dlesen postaja čedalje bolj nadražena, rdeča in postopoma krvavi. Tkivo dlesni postopoma odstopi od zoba, kar povzroči nastanek žepa. V tem žepu se nabirajo obloge in bakterije. Zobozdravniki svetujejo, da jih obiščemo čim so dlesni malo nadražene oziroma malo krvavijo. Svetujejo nam lahko, kako izboljšati ustno higieno ter katere izdelke uporabljati, da krvavenje preneha.

Vnete, pordele in na dotik krvaveče dlesni
Vnete, pordele in na dotik krvaveče dlesni so prvi znak prihajajočega vnetja dlesni ter morda nastanka drugih bolezni

Kronično vnetje dlesni in posledice na telo

Hujše kronično vnetje dlesni vpliva na celotno telo. Poleg splošnega slabega počutja, vnetje dlesni vpliva tudi na srčno žilne bolezni, bolezni dihal, razvoj sladkorne bolezni, osteoporozo, glavobole, migrene in podobno. Zaradi bolečih zob veliko ljudi mučijo nespečnost in izguba apetita. Pojavlja se lahko tudi dehidracija, ker se posameznik izogiba pitju tekočin zaradi strahu, da ga bodo pordele dlesni bolele.

Obzobni žepi in razvoj bakterij

Na obzobnih žepih nastajajo gojišča bakterij, ki lahko resno škodujejo zdravju naših ustnih tkiv. Nezdravljeno vnetje dlesni in nezdravljeni obzobni žepi lahko postopoma preidejo v parodontozo, ki je težko ozdravljiva. Obzobni žepi postajajo čedalje globlji in širši. Bakterije se čedalje bolj množijo in škodujejo tkivu dlesni. Zaradi oblog se dlesen čedalje bolj umika stran od zoba, prihaja tudi do neprijetnega zadaha.

Propadanje obzobnih tkiv ali parodontoza

Zaradi propadanja obzobnih tkiv prihaja do majavosti in izgube zob. Vezivno tkivo, zobni cement in podporna kost čedalje bolj propadajo. Korenina tako postopoma izgublja oprijem na čeljusti, kar pomeni, da zob postopoma zdrsne ven. O parodontozi govorimo ko:

  • so zobni žepi globlji od 6 mm,
  • prihaja do pogostega krvavenja,
  • med hranjenjem doživljamo bolečino,
  • imamo slab zadah. 

Dodatni znaki parodontoze in zdravljenje

Med hujše znake parodontoze umeščamo tudi iztekanje večje količine krvi ali gnoja. Prihaja lahko tudi do večjih oteklin obzobnega tkiva, ki onemogoča normalno hranjenje. Posameznik se slabo počuti, prihaja lahko tudi do glavobolov ali migren. Zelo vnete dlesni na dotik bolijo in so otečene, zato se temu predelu radi izogibamo. Izogibanje vnetemu delu pa postopoma privede do hujših oblik parodontoze. 

Parodontoza
Med hujše znake parodontoze umeščamo tudi iztekanje večje količine krvi ali gnoja.

Zdravljenje parodontoze doma 

Zdravljenje parodontoze poteka dolgo časa. Zobozdravniki zahtevajo od pacienta dobro ustno higieno in natančno sledenje navodilom za čiščenje zob. Svetujejo tudi uporabo ustne vodice za razkuževanje ranic v ustih. Dodatno je potrebno čiščenje tudi s fiziološko raztopino, uporabljamo lahko tudi rastlinske tekočine in različne gele. Pomembno je pogosto in pravilno ščetkanje zob. Velikokrat priporočajo zobarji tudi spremembo načina prehranjevanja in pitja tekočin.

Ne spreglejte tudi članka o granulomu z naslovomGranulom lahko dolga leta samo miruje“.

Zdravljenje parodontoze pri zobozdravniku

Zobozdravnik poskrbi za temeljito čiščenje zobnega kamna. Pregleda tudi, če imamo karies ali kakšne druge poškodbe zob. Pregleda tudi stanje zobne protetike in svetuje glede vsakodnevne ustne higiene. Parodontolog opravi luščenje in glajenje zobnih korenin. Iz obzobnih žepkov odstrani bakterije in kamen, odstrani pa tudi zobne obloge in odmrlo povrhnjico.  Za zdravljenje uporablja laser, saj tako izvede nebolečo globinsko terapijo korenin. 

Kirurško zdravljenje parodontalne bolezni

V hujših oblikah parodontoze je potrebno kirurško zdravljenje. Kirurg izvede režensko operacijo, kjer odstrani odvečno dlesen. Zobni žepek tako postane normalno globok. Globina zdravega žepka je 3 mm, v parodontalni bolezni pa je med 5 do 6 mm. Po kirurškem posegu je postopek zdravljenja dlesni pohitren in lažji. Bakterije se hitreje in neboleče odstranijo. 

YouTube video

Pravočasno ukrepanje preprečuje razvoj hujših zobnih bolezni

Pomembno je, da upoštevamo priporočila zobozdravnika in ukrepamo pravočasno, preden se bakterije preveč razvijejo. V nekaterih hujših primerih parodontoze namreč zdravljenje kljub kirurški odstranitvi tkiva ni uspešno. Pacient posledično izgubi del dlesni in nekaj zob. Včasih tudi protetika ni ustrezna, tako, da ima pacient veliko težav tudi s prehranjevanjem in samopodobo. V izogib protezi ali mostičku je dobro, da že od rojstva skrbimo za pravilno ustno higieno. 

Preberite si še naslednji članek: Pomembnost rednih pregledov oči

Pregledi oči so enako pomembni za odrasle, kot tudi za otroke, saj brez kvalitetnega vida imamo vsaj deloma oteženo življenje.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.