Bronhitis

Bronhitis nas lahko preseneti ne glede na letni čas, zato pravočasno poskrbite za svoja dihala!

Gre namreč za bolezen dihal, katero lahko ob poslabšanju spremlja tudi bakterijska okužba in se vse skupaj sprevrže v kronični bronhitis. Sicer se ta v večini pojavlja pri moških starejših od 40 let, a varen pred njim ni prav nihče. Pri samem bronhitisu gre natančneje za vnetje dihalnih poti, katero nastane kot posledica neke virusne okužbe. Kot že omenjeno ločimo dve vrsti bronhitisa: kronični in akutni, kateri se pojavi nenadno in tako tudi izgine. Medtem, ko se kronični pojavlja najmanj enkrat letno – največkrat v zimskem času, zanj pa je značilen gnojni izmeček in več mesecev trajajoč kašelj. Pri bronhitisu se pojavi težko dihanje, piski kašelj ter rumen ali zelenkast izmeček ob kašlju. Pri nekaterih se pojavi tudi povišana telesna temperatura in pekoča bolečina za prsnim košem.

SIMPTOMI

Marsikdo bronhitis zanemari, saj je prepričan, da gre za dlje trajajoč prehlad in s tem povezan kašelj, kar pa v zimskem času niti ni taka redkost. A velja biti pozoren na nekatere simptome, ki nakazujejo na bronhitis in tako izločujejo zgolj prehlad. Najpogostejši simptomi so suh in dražeč dolgotrajen kašelj, težko dihanje pri naporu kot tudi v mirovanju, pogosta utrujenost, pekoč občutek v prsih, povišana telesna temperatura, gnojni izloček iz ust pri kašlju,…

KRONIČNI BRONHITIS

Kronični bronhitis se pri bolniku pojavi najmanj enkrat letno in se kaže v obliki kašlja, kateri traja tudi več mesecev. Glavni krivec oziroma največji vzrok za nastanek kroničnega bronhitisa, je kajenje. Kadilci namreč prej obolijo za kroničnim bronhitisom kot nekadilci. Med ostale dejavnike, ki vplivajo na nastanek kroničnega bronhitisa pa uvrščamo še onesnaženje zraka s prahom ali plini v okolju, ter genetske dejavnike. Pomembno je, da kronični bronhitis ustrezno zdravimo, saj lahko pride do poslabšanja, katero lahko nastane zaradi morebitne bakterijske ali virusne okužbe sapnic, zastoja sluzi v dihalih, kajenja, onesnaženega zraka, pljučnice ali drugih spremljajočih bolezni.

ZDRAVLJENJE

Eden bolj učinovitih načinov za zdravljenje bronhitisa je zagotovo prenehanje kajenja. Sicer pa v zdravstvu ločimo 2 načina zdravljenja – stalno zdravljenje ter zdravljenje akutnih poslabšanj bolezni. Navadno zdravniki predpišejo ustrezne antibiotike in zdravljenje poteka doma. Le tisti najhujši bolniki, so ob poslabšanju bolezni sprejeti v bolnišnico.

Kot vidite se vsa stvar prične in če lahko tako rečemo, tudi konča pri kajenju. Kajenje negativno vpliva na naše zdravje na sploh in ne samo na nastanek bronhitisa, zato se potrudite in opustite kajenje čimprej!

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.