Endometrioza

Kaj je endometrioza?

Endometrioza je bolezen pri kateri tkivo notranje plasti maternice raste tudi izven maternične votline. Ta pojav lahko vodi do hujših zdravstvenih težav, kot sta neplodnost in močna bolečina. Gre za bolezen, ki je najpogostejša pri ženskah v njihovi rodni dobi, utegne pa se zgoditi, da bolezen v večini primerov poteka brez kakršnih koli znakov. Po nekaterih podatkih sodeč, naj bi prizadela okoli 6-10% ženske populacije.

Poznamo tri oblike endmetrioze:

  1. Peritonealna oblika – za njo je značilno, da se žarišča pojavljajo na potrebušnici in je ni mogoče odkriti s pomočjo ultrazvoka, temveč z laparoskopijo.
  2. Ovarijska endometrioza – gre za endometriome, kateri se nahajajo v jajčnikih. Endometriom je dejansko cista jajčnika za katero je značilna gosta rjava vsebina in ovojnica. To obliko je mogoče ugotoviti s pomočjo ultrazvoka rodil.
  3. Globoka infiltrativna endometrioza – prepoznamo jo po značilnih čvrstih vozličih, kateri se nahajajo v črevesju, mehurju, v vezeh maternice, nožnici in v sečevodu. Ta oblika se vrašča več kot 5mm globoko pod potrebušnico, spremlja pa jo kronična bolečina.

SIMPTOMI

Endometriozo spremljajo nekatere težave, najpogostejše pa so boleča menstruacija, boleči spolni odnosi, neplodnost, kronične bolečine v spodnjem delu trebuha, krvavitve iz črevesja in črevesni krči, težave pri odvajanju blata, krvav urin.

ZDRAVLJENJE

Gre za zahrbtno bolezen in nekatere ženske se z njo bojujejo tudi več let. En način zdravljenja je laparoskopija katera odpravi večino zgoraj omenjenih simptomov. Na splošno pa je pri tem bolezenskem stanju pomembno, da okrepimo imunski sistem tako, da povečamo raven dobrih prostaglandinov in zmanjšamo vrednost estrogena. Ključna rešitev je tako krepitev jeter in povečanje delovanja jetrnih funkcij, saj le ta skrbijo za razgrajevanje prevelikih količin estrogena. Tudi sami lahko močno vplivamo na vse in sicer preko vnosa hranil. Pomembno je, da uživamo hrano, katera zmanjšuje estrogen. V tem primeru so tako priporočena naslednja živila, ki dokazano krepijo imunski sistem: stročnice, (grah, fižol, leča), ingver, česen, korenje, zelje, por, čebula, zeleni čaj, semena, kvinoja, proso, rjavi riž, temno listnata zelenjava (npr. ohrovt), ovseni kosmiči, sadje, ipd. Ker je v tem primeru pravilno delovanje jeter bistvenega pomena, se morate izogibati uživanju alkohola, kofeina, ocvrti in mastni hrani ter zmanjšati vnos mlečnih izdelkov.

Endometrioza predstavlja nočno moro marsikateri mladi ženski, ki si želi ustvariti družino. Neplodnost je tako tudi faktor, ki vse pogosteje vpliva na razpad zvez. Poskrbite za svoje zdravje in telo preventivno – uživajte kvalitetno hrano in se izogibajte stresu!

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.