Granulom lahko dolga leta samo miruje

Granulom

Granulom je najpogosteje označen kot vrste oziroma oblika kroničnega vnetja kosti ob vrhu zobne korenine. Ta lahko dolga leta samo miruje in pravzaprav ne povzroča nikakršnih težav. Situacija pa se lahko povsem spremeni, najpogosteje ob padcu odpornosti organizma. Vnetje se namreč tedaj prebudi. Posledično pa se pojavi oteklina ali bolečina.

Sicer pa na granulom kažejo nekateri klinični znaki. To so na primer oteklina, zabarvanost zob, občutljivost pri ugrizu. S prostim očesom tovrstna zobna težava ni opazna, zato se najpogosteje odkrije šele pri pregledu rentgenskega posnetka zobovja. Granulom se na takšnem posnetku praviloma vidi kot temnejši del okrog konice korenine.

Različna poimenovanja za granulom

Poznamo vrsto strokovnih poimenovanj za granulom, na primer kronično periapikalno vnetje, periapikalni parodontitis, granolom, ognojek na vršičku zobne korenine. A ne glede na poimenovanje težava najpogosteje nastane, ko se vnetje iz zobnega živca prenese oziroma razširi na okoliško tkivo. Vzrokov za vnetje živca zoba pa je lahko seveda več.

Granulom je zobna bolezen, ki se najpogosteje pojavi kot posledica nezdravljenega kariesa

Med najbolj pogoste preverjeno sodi karies, ki se je razširil v globino zobu. Najpogostejši posledici razširjenega kariesa pa sta granulom pa tudi odmrtje živca. Posledično je ključnega pomena, da čim prej obiščemo zdravnika in pričnemo z odstranjevanjem kariesa.

Nastanek granuloma lahko povzroči tudi stara plomba

Dobro je vedeti, da je za nastanek granuloma lahko kriva tudi stara in dotrajana zobna plomba. Prav tako tudi dotrajana prevleka, počena krona zobu, ne nazadnje tudi neuspešno predhodno koreninsko zdravljenje. K sreči pa zobarji dandanes vnetje zobnega živca v zelo veliko primerih uspešno pozdravijo.

Nastanek granuloma lahko povzroči tudi stara plomba
Stara plomba je lahko vzrok nastanka granuloma

Kljub temu da je vnetje pri granulomu drobno, ne smemo zanemarjati njegovih posledic. Dolgotrajni vnetni proces znotraj čeljusti namreč lahko vodi v razgrajevanje ter izgubo okoliške kosti. V nekaterih primerih pa se iz granuloma lahko razvije cista. Ta je videti kot majhen balonček. Iz nje občasno priteče gnoj.

Granulom naj bi imel vpliv na celotno telo

Nekateri strokovnjaki pa celo trdijo, da ima granulom lahko vpliv na celotno telo oziroma na organe v njem. Tej bolezni je potrebno posvetiti še toliko več pozornosti pri osebah, ki imajo težave s srcem. Granulom je namreč vnetni proces, pri katerem se v kri sproščajo bakterijski produkti. To pomeni, da so stalni vir okužbe za celo telo.

YouTube video
Odstranitev granuloma

Zakaj je privatni zobozdravnik boljša izbira od javnega

Za nas je vsekakor najceneje, če se za zdravljenje zob odločimo, ko v ustni votlino še nimamo simptomov bolezni. Veliko bolj koristno je torej, če najdemo znake obolenja, ki lahko kaj hitro prerastejo v simptome. Na žalost javno zobozdravstvo neredko ignorira individualne potrebe pacienta. Posledično je zato vse pogosteje veliko bolj dobrodošel privatni zobozdravnik, ki si za nas vzame bistveno več časa. Posledično pa so tudi zobozdravstvene storitve opravljene neprimerljivo boljše.

Vemo, da je za dovolj kakovostno izdelavo bele zalivke potrebo vsaj pol ure časa. Če jo mora javni zobozdravnik izdelati v vsaj petnajstih minutah, ta verjetno ne bo zdržala več kot tri leta. Nato bo treba narediti novo, še večjo. Tudi to je eden od argumentov, zakaj si je vendarle bolje poiskati zasebnega zobozdravnika.

Zasebno zobozdravstvo se tudi pri nas vse bolj širi

Že pred leti se je pričakovalo, da bo privatni zobozdravnik vse bolj iskana oseba. Pri nas se vse več posameznikov odloča za zasebno zobozdravstvo, ki se torej hitro širi. Kljub temu pa ne toliko na račun svojih storitev, ampak precej bolj na račun pametnih odločitev pacientov. Ti namreč želijo ugodneje pa tudi hitreje ustaviti oziroma pravočasno preprečiti svoje ustne težave.

Sicer pa se naši privatni zobozdravniki ne bojijo konkurence sosednjih držav. Naši pacienti so namreč kaj hitro spoznali, da zahtevnejše storitve po zelo dostopni ceni niso bile narejene dovolj kakovostne. Še več. V večini primerov je bila narejena celo škoda. Posledično je slovenski privatni zobozdravnik precej bolj cenjen.

Različne cene storitev pri privat zobozdravnikih

Pacientom pogosto ni jasno, zakaj so cene pri privatnih zobozdravnikih lahko tako zelo različne. Medtem ko pri enem zobna prevleka na primer stane 600 evrov, pri drugem pa 400 evrov. Dober privatni zobozdravnik bi ob tem odgovoril, da se je dobro vprašati, zakaj je zobna prevleka pri drugem toliko cenejša in ne zakaj pri prvem toliko dražja.

Razlog visokih cen v privatnem zobozdravstvu zagotovo ni želja po velikem dobičku. Dober privatni zobozdravnik namreč vlaga v izobraževanje svojih zaposlenih in v nakup sodobne opreme.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.