Angina

Angina – neprijetna nadloga, katero povzroča bakterija streptokok.

 

Pri angini gre za vnetje žrela in mandljev in se najpogosteje pojavlja pri otrocih v starosti med 4. in 14. letom. Gre za prenosljivo bolezen, katera se prenaša ob tesnejšem stiku, zato se še toliko pogosteje pojavlja v šolah ali vrtcih.

 

SIMPTOMI

 

Angina se navadno prične z bolečinami v žrelu in s povišano telesno temperaturo. Pri nekaterih posameznikih so bolečine tako hude, da jim tudi požiranje sline predstavlja izziv in bolečino. Pri malce starejših otrocih ni izključen tudi glavobol, pri mlajših pa se lahko pojavijo tudi bolečine v želodcu in s tem povezano bruhanje. Poleg omenjenega pa so tipični simptomi tudi povečane in boleče bezgavke, neprijeten zadah ter veliki pordeli tonzili, kateri so lahko obloženi tudi z gnojnimi oblogami. V kolikor opazite slednje, potem gre najverjetneje za gnojno angino.

 

 

 

GNOJNA ANGINA

 

Tonsillitis

GNOJNA ANGINA

Gnojna angina je bakterijska okužba grla in mandljev, simptomi so enaki kot pri navadni obliki angine le, da je pri gnojni angini opazen gnoj, ki se nabira na grlu. Gnojno angino povzročajo različne bakterije, katere tudi različno vplivajo na intezivnost samega vnetja. S pravilnim zdravljenjem, se večina oseb obolelih s to vrsto angine, pozdravi že v samo nekaj dneh.

 

 

 

 

 

ZDRAVLJENJE

 

V primeru navadne angine, kjer gre za virusno obolenje žal ni nekega določenega zdravila. K uspešnemu zdravljenju lahko pripomoremo tako, da lajšamo simptome in poskusimo okrepiti oslabljen imunski sistem. V primeru virusnih okužb naj bi bili antibiotiki namreč povsem nekoristni. V tem primeru vam svetujemo grgranje žajbljevega čaja, uživanje antiseptičnih pastil ali sprejev  in medu. Za zdravljenje bakterijskih okužb, med katere sodi gnojna angina, pa se uporabljajo antibiotiki, katere pa predpiše osebni zdravnik. Pri uživanju antibiotikov je pomembno, da se terapija zaključi v celoti. Mnogi delajo napako, ko uživajo antibiotike samo tako dolgo dokler simptomi ne izginejo. V takih primerih bolezen ni povsem odpravljena in samo vprašanje časa je kdaj bo spet izbruhnila.

 

Kljub temu, da angina pomeni vnetje mandljev, pa teh, v primeru pojava te bolezni, ni potrebno operativno odstraniti. V kolikor nimate kakšnega kroničnega vnetja, ki bi se venomer ponavljalo, je strah pred morebitnim operativnim posegom povsem odveč. Da pa bi se že preventivno zaščitili pred tovrstno okužbo, vam svetujemo uživanje vitaminov in ostalih stvari, katere krepijo naš imunski sistem.

 

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.