Vrtoglavica

Vas muči vrtoglavica? Poiščite pomoč!

Marsikdo, ki se ga pogosto loteva močna vrtoglavica, tega problema ne jemlje dovolj resno, kar se pa lahko včasih konča celo huje kot si upate predstavljati. Vrtoglavica je simptom za določena funkcionalna ter organska obolenja in prav tako kot glavobol, je tudi njo potrebno ustrezno pozdraviti oziroma odpraviti. Obstajata dve vrsti vrtoglavice :

  1. Difuzna – osebi se pred očmi zmrači in pade v nezavest.

  2. Sistematska – oseba zazna vrtenje zunanjega sveta v navpični ali vodoravni smeri.

Pri slednji ima oseba občutek, kot da se vrti okoli svoje osi. Na omenjeno sistematsko vrtoglavico nakazujejot tudi nekateri simptomi, kot so bruhanje, slabost in nekateri ostali vegetativni pojavi. Navadno se vrtoglavica pojavi v posameznih napadih, kateri počasi en za drugim minejo. V tem primeru gre za znamenje anomalij v notranjem ušesu. Njena pojava ni omejena na določeno starost ampak se pojavlja v vseh starostnih obdobjih, je pa pogostejša v starosti, ko je tudi prekrvavitev možganov malenkost slabša.

SIMPTOMI

Glavni simptom je rahel občutek vrtenja prostora, pogosto je ta tudi bolj intenziven in povzroči izgubo ravnovesja, padec. Marsikomu se ob močnejši vrtoglavici dozdeva, da je nekje na čolnu na nemirnem morju, saj se tla pod nogami nikakor ne umirijo. Lahko pa gre preprosto za nenadno izgubo zavesti. Vrtoglavica lahko nakazuje na različne bolezni, kot so motnje v možganih, multipla skleroza, motnje v živcih, ipd. Kaj natanko povzroča vrtoglavico? Teh vzrokov je veliko in so med seboj različni, najpogostejši pa so: vnetje notranjega ušesa kot posledica virusne okužbe dihalnih poti, Menierova bolezen, uživanje nekaterih antibiotikov, tumor v možganih, poškodbe glave, možganska kap, nizki krvni tlak, duševne težave,…

ZDRAVLJENJE

V kolikor gre za občasen pojav vrtoglavice in je ta blažja, potem to še ni razlog za preplah. Prav tako v tem primeru ne potrebujete posebne zdravniške pomoči. V primeru, da gre za pogost pojav, pa je potreben sistematski pregled. V kolikor gre za Menierovo bolezen, žal ni zdravila saj le ta ni ozdravljiva. Mogoče je samo s pomočjo zdravil, ki jih predpiše zdravnik, zmanjšati pritisk v notranjem ušesu.

Ko se prvič tudi pri vas pojavi vrtoglavica, se sprostite. Tudi stres vpliva na to stanje, zato se pomirite, si odpočijte in v kolikor gre le neko blažjo obliko, potem bo hitro izzvenela. V nasprotnem primeru pa se posvetujte s svojim zdravnikom.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.