Krčne žile

KRČNE ŽILE

Krčne žile – večni problem žensk.

Krčne žile so bolezenske trajne razširitve ven, katere se tudi zvijejo in podaljšajo. Največkrat se te pojavijo na nogah, lahko pa so manjše ali večje. Kot posledica bolezni jeter, se te žile lahko pojavijo tudi v spodnjem delu požiralnika ter v danki v obliki hemoroidov. Pri nekaterih lahko opazimo, da so te vene vidno izbočene in potekajo nepravilno. Na pogled niso nič prijetne, poleg tega pa še povzročajo neprijeten občutek v nogah. To bolezensko stanje je normalen pojav pri starejših ženskah in ženskah v rodni dobi, vendar pa ne gre za življenjsko resno obolenje. Kako nastanejo? Žile vene imajo posebne zaklopke, katerih naloga je, da preprečujejo vračanje krvi v noge. V primeru, da se te zaklopke ne zaprejo povsem, se tako kri lahko vrne v povrhnje vene, te pa se nato zaradi tlaka krvi tudi razširijo. V kolikor v hujših primerih pravočasno ne ukrepamo, lahko vse skupaj napreduje in vodi v dermatitis, včasih celo do razjede. Krčne žile so zelo pogost pojav, saj ima po nekaterih podatkih sodeč, kar 80% slovenskega prebivalstva težave z njimi. Ločimo primarne in sekundarne žile. Prve se pojavijo brez kakšnega posebnega vzroka in so posledica dednosti. Sekundarne pa običajno nastanejo zaradi okvar v venskem sistemu. Zaradi omenjenega pride do preobremenitve povrhnjih ven, zato se te razširijo.

VZROKI ZA NASTANEK

Eden glavnih razlogov za nastanek krčnih žil, je prav gotovo nosečnost in s tem povezano hormonsko stanje. Potem ima velik vpliv tudi genetika, saj naj bi bile krčne žile dedne. Kako je to mogoče? V družini se deduje slabost vezivnega tkiva v venskih zaklopkah in stenah ven. Velik vpliv na njihov pojav ima tudi starost. V kolikor opravljate dlje časa trajajoče stoječe ali sedeče delo, ste bolj izpostavljeni nastanku krčnih žil. Pojav in razširitev ven povzroči tudi debelost ter zaprtje. Verjeli ali ne, tudi prepogosto direktno izpostavljanje sončnim žarkov je eden od vzrokov zaradi katerih nastane to obolenje. Pri moških pa so eden glavnih razlogov, ki vpliva na nastanek krčnih žil tudi ozka oblačila, zlasti v predelu dimelj.

ZDRAVLJENJE

Krčne žile res niso življenjsko nevarne, v kolikor jih vseskozi spremljamo in ob morebitnem poslabšanju stanja tudi ustrezno ukrepamo. Ena izmed možnosti so tudi kompresijske nogavice. Njihov pojav lahko privede tudi do nekaterih zapletov, kateri pa se lahko uspešno zdravijo na različne načine. Najbolje je, da v takih primerih obiščete osebnega zdravnika, kateri vas bo uspešno vodil skozi potek zdravljenja.

Nekatere moti »iznakažen« videz spodnjih okončin zaradi krčnih žil, spet drugi doživljajo bolečine. Kako krčne žile vplivajo na posameznika, je odvisno od individuuma in njegovega organizma. Če ne najdete rešitve za vaš problem, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.