Epilepsija

Ste že videli kako zgleda epilepsija oziroma epileptični napad?

Za vsakega, ki to doživi prvič, je res neprijetna izkušnja, saj se človek prestraši, ker ne ve kako bi lahko epileptiku v danem trenutku najbolje pomagal. Epilepsija je kronična motnja ter ena najpogostejših nevroloških bolezni, katera se kaže s ponavljajočimi in povsem spontanimi epileptičnimi napadi. Do tega bolezenskega stanja privede pretirana sinhronizacija in vzdraženost nekaterih delov možganov. Epileptični napad je navadno kratek in traja samo nekaj sekund ali minut, kaže pa se lahko na povsem različne načine. Bolezen se prične že v otroštvu, ko se pokažejo tudi prvi simptomi. V kolikor se prvi epileptični napad pojavi v odrasli dobi, lahko to pomeni kaj hujšega in nakazuje na kakšno bolezen, kot je možganski tumor. Pri otrocih se epileptični napadi najpogosteje pojavijo po povišani telesni temperaturi, zaradi virusnega obolenja. Epilepsija je stanje oziroma motnja, ki v primerih, ko so električni impulzi v možganih nepravilni, povzroči krče. Epileptične krče pa delimo v dve skupini in sicer se delijo glede na to kolikšen del možganov je pri napadu prizadet. Tako ločimo generalizirane ali splošne krče ter parcialne ali delne krče. Pri prvih gre za povečano električno aktivnost v vseh delih možganov, pri delnih pa je ta aktivnost povečana le v delu možganovine.

SIMPTOMI

Pri vsakem posamezniku bolezen poteka za odtenek drugače od ostalih, zato se tudi simptomi razlikujejo glede na tip epilepsije. Značilno pa je, da so epileptični napadi pri eni osebi navadno enaki prejšnjim. Na epileptične napade nakazuje občutek nelagodja, poseben okus, vonj. Nekaj sekund po pričetku napada, telo otrpne, v okončinah pa se pojavljajo krči. Ob tem se lahko pojavi tudi pena na ustih, neenakomerno dihanje ter nekontrolirano mokrenje. Vzrokov za kaj pride do tega stanja pa je več. Epilepsija lahko nastane zaradi vnetja možganovine ali njene poškodbe, zaradi nepravilnega razvoja možganov, zastrupitve, prekomernega uživanja alkohola, tumorjev ali možganske kapi. Poleg tega pa lahko na njen pojav vpliva tudi hipoglikemija, nezadostna preskrba možganov s kisikom, dednost ter dolgotrajno preprečevanje spanja.

ZDRAVLJENJE

Ker sami epileptični napadi poškodujejo možgane in med njimi lahko pride tudi do nesreče, je epilepsijo nujno potrebno zdraviti. Za zdravljenje pridejo v poštev antiepileptiki, možno pa je tudi kirurško zdravljenje, ketogena dieta ali vagusna stimulacija.

Epilepsija je motnja in se razvije že v rani mladosti, skozi leta se lahko njeno stanje izboljšuje in je do starosti že precej bolje ali pa popolnoma izzveni.

Okulistični pregledi so pomemben del rutinskega preverjanja zdravstvenega stanja vseh ljudi. Preberi več …

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.