Menopavza

MENOPAVZA

Vse ženske, ki še niso doživele menopavze si jo želijo, tiste, ki jo imajo pa komaj čakajo na njen zaključek.

Nič novega ni, da je menstruacija nadloga vsake ženske in velika večina si jih želi, da bi hitro minila. Marsikatere so celo mnenja, da so ženske v menopavzi ali meni lahko srečne, da nimajo več »stika« s krvavitvami. A menopavza je vse prej kot pravljična. Res je, da gre za prenehanje menstruacije, kar nastane kot posledica naravnega procesa usihanja delovanja jajčnikov. V tem času naj bi se tudi uradno zaključilo obdobje plodnosti ženske in nastopilo tako imenovano obdobje klimakterija. To obdobje lahko traja tudi več let, njegov nastop pa določamo za nazaj in sicer upoštevamo obdobje, ko je bila ženska najmanj leto dni brez krvavitev. Kdaj se bo menopavza pojavila, je odvisno od posameznice in njenega organizma. Pri nekaterih tako nastopi prej, pri drugih kasneje. Povsem naravno je, da se prične nekje okoli 50. leta starosti, v kolikor se prične prej pa govorimo o obdobju prezgodnje menopavze. V primerih, ko gre za trajno izgubo menstruacije zaradi kakšnega posega ali bolezni, pa govorimo o iatrogeni menopavzi.

ŽIVLJENJE Z MENOPAVZO

V času menopavze ali mene, se pojavljajo marsikatere težave, ki lahko žensko dodobra vržejo iz tira. Te se lahko pojavijo že leta pred samo izgubo menstruacije in se prvotno kažejo kot motnje v menstruacijskem ciklusu. Krvavitve lahko postanejo krajše ali se podaljšajo, lahko so šibkejše ali močnejše, skratka variirajo. Pri nekaterih posameznicah pa se menopavza pojavi nenadoma. V obdobju klimakterija pa se pri večini pojavijo simptomi, kot so oblivi vročine, navali krvi v glavo, vrtoglavica, nespečnost, nočno znojenje, utrujenost, glavobol, neenakomeren srčni utrip, bolečine v želodcu, tiščanje pri srcu, motnje v razpoloženju (kot so zaskrbljenost, potrtost, razdražljivost), manjša spolna sla, motnje koncentracije, suha koža, bolečina v sklepih in kosteh, suha nožnica ter izpadanje las.

ZDRAVLJENJE

V primeru, ko gre v obdobju klimakterija za močno izražene simptome, le te zdravijo s hormonskimi terapijami, katere temeljijo na dodajanju manjkajočih spolnih hormonov. Pri tem nadomestnem hormonskem zdravljenju pa je potrebno upoštevati tudi nekatere ukrepe, zgolj iz previdnosti. Tako zdravljenje namreč ni primerno pri sistemskih boleznih, pri hormonsko odvisnih tumorjih, trombo-emboličnih, srčno-žilnih in jetrnih boleznih.

Na podlagi vse omenjenih informacij je razvidno, da je menopavza vse prej kot idealno obdobje, zato si je nikar ne želite prehitro!

Menstrualne težave so pri ženskah precej pogost pojav. Pri boleči menstruaciji je dobro najprej ločiti, ali gre za primarno ali morda sekundarno dismenorejo. Menstrualne težave se lahko blažijo tudi s pomočjo telovadbe. Preberi več …

Bipolarna motnja. Bipolarna motnja je psihiatrična motnja, pri kateri se izmenjujeta dve razpoloženjski stanji: depresija in manija. Preberi več …

Članki iz iste kategorije:

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.